Krewetki na maśle z czosnkiem i natką pietruszki

Pyszne, smażone krewetki na maśle z dodatkiem czosnku i natki pietruszki. Podlewane białym winem, podawane z bagietką. To szybki i łatwy przepis na przystawkę.

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość porcji: 1 osób

Trudność przygotowania: łatwe

SKŁADNIKI:

  • 20 krewetek białych
  • 2 ząbki czosnku
  • 100ml białego wytrawnego wina
  • 50g masła
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

1. Krewetki obieramy z pancerzy i usuwamy jelitka.

Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i podsmażamy półplastetrki czosnku.

2. Jak czosnek zacznie się rumienić dodajemy krewetki i dalej smażymy. Po chwili je obracamy.

Teraz wlewamy wino i dusimy przez minutę.

3. Na koniec dodajemy masło, posiekaną natkę pietruszki. Sos delikatnie redukujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podajemy z chrupiącą bagietką czosnkową.

Gotowe… Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...

Dodaj komentarz