Pyszne, smażone krewetki na maśle z dodatkiem czosnku i natki pietruszki. Podlewane białym winem, podawane z bagietką. To szybki i łatwy przepis na przystawkę.
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 1 osób
Trudność przygotowania: łatwe
SKŁADNIKI:
- 20 krewetek białych
- 2 ząbki czosnku
- 100ml białego wytrawnego wina
- 50g masła
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- oliwa
- sól
- pieprz
1. Krewetki obieramy z pancerzy i usuwamy jelitka.
Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i podsmażamy półplastetrki czosnku.
2. Jak czosnek zacznie się rumienić dodajemy krewetki i dalej smażymy. Po chwili je obracamy.
Teraz wlewamy wino i dusimy przez minutę.
3. Na koniec dodajemy masło, posiekaną natkę pietruszki. Sos delikatnie redukujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z chrupiącą bagietką czosnkową.
Gotowe… Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.