Site icon

Krem ze świeżych pomidorów z lanymi kluskami

Pyszny krem ze świeżych pomidorów, podany z dodatkiem lanych klusek, sera pleśniowego i bazylii. To najprostszy przepis na letni krem pomidorowy. 

Czas przygotowania:  45 minut

Ilość porcji: 2-4

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępna

SKŁADNIKI KREM :

  • 1.5 kg świeżych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • kawałek sera pleśniowego blue
  • 3-4 liście świeżej bazylii
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu

SKŁADNIKI KLUSKI :

  • 4 jajka
  • 14 płaskich łyżek mąki
  • szczypta soli

1. Na początku musimy sparzyć pomidory. W tym celu nacinamy pomidory na krzyż od dołu. Przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem.

2. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy. Następnie przeciskamy przez praskę czosnek. Sparzone pomidory obieramy ze skóry kroimy na cztery części i dorzucamy do cebuli. Wrzucamy 3-4 liście świeżej bazylii. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru, dużą szczyptę soli oraz świeżo zmielony pieprz. Mieszamy i smażymy całość około 10 minut od czasu do czasu mieszając.

3. Wstawiamy garnek z osoloną wodą i doprowadzamy do wrzenia. A my zajmujemy się zrobieniem ciasta na lane kluski. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę oraz szczyptę soli. Całość mieszamy energicznymi ruchami do uzyskania jednolitej masy. Gotowanie: Sposób kładzenia ciasta na wrzątek jest dowolny, ja kładę ciasto butelka z wywiercona dziurka w korku. Kluski kładziemy partiami na wrzącą wodę. Po wypłynięciu czekamy jeszcze 1 minutę i wyciągamy.

4. Zawartość garnka z pomidorami blendujemy, Sprawdzamy czy nie trzeba dosolić lub do pieprzyć. Następnie gotujemy jeszcze przez 10 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

4. Wlewamy krem na talerz dodajemy kluski, 2 plastry sera pleśniowego i liść bazylii.

Gotowe… Smacznego!

Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy.

Exit mobile version