Krem z brokułów

Zupa krem z brokuł to świetna propozycja na pyszny i zdrowy obiad. Przepis jest prosty i szybki do przygotowania.

Czas przygotowania:  45 minut

Ilość porcji: 2–4 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 2 średnie brokuły
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie ziemniaki
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • 5-6 kromek chleba
  • masło
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta chili
  • 2 łyżki startego parmezanu

1. Brokuł myjemy i odcinamy różyczki. Różyczki po zważeniu miały 500 g.

2. W garnku podsmażamy pokrojoną cebulę z czosnkiem.

Następnie zalewamy bulionem warzywnym, tutaj znajdziecie mój przepis. Dodajemy brokuły oraz obrane ziemniaki i gotujemy 30 minut.

3. Ugotowane warzywa blendujemy na gładki krem. Dodajemy serek śmietankowy oraz przyprawy sól, pieprz i chili.

4. W tym czasie możemy przygotować grzanki. Chleb smarujemy masłem i posypujemy ziołami.

Kroimy na małe kwadraciki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 5minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C na złoty kolor.

5. Krem podajemy z grzankami i startym parmezanem.

Gotowe… Smacznego!!

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.