Zupa krem z brokuł to świetna propozycja na pyszny i zdrowy obiad. Przepis jest prosty i szybki do przygotowania.
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 2–4 osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 2 średnie brokuły
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie ziemniaki
- 800 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki serka śmietankowego
- 5-6 kromek chleba
- masło
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta chili
- 2 łyżki startego parmezanu
1. Brokuł myjemy i odcinamy różyczki. Różyczki po zważeniu miały 500 g.
2. W garnku podsmażamy pokrojoną cebulę z czosnkiem.
Następnie zalewamy bulionem warzywnym, tutaj znajdziecie mój przepis. Dodajemy brokuły oraz obrane ziemniaki i gotujemy 30 minut.
3. Ugotowane warzywa blendujemy na gładki krem. Dodajemy serek śmietankowy oraz przyprawy sól, pieprz i chili.
4. W tym czasie możemy przygotować grzanki. Chleb smarujemy masłem i posypujemy ziołami.
Kroimy na małe kwadraciki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 5minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C na złoty kolor.
5. Krem podajemy z grzankami i startym parmezanem.
Gotowe… Smacznego!!