Site icon

Kotlety mielone z pieczarkami i serem

Kotlety mielone z pieczarkami i serem to pyszne danie, które zadowoli każde podniebienie. Soczyste mięso mielone, aromatyczne pieczarki i roztopiony ser sprawiają, że każda porcja jest wyjątkowa. Idealne na obiad lub kolację, podane z ziemniakami i ulubioną surówką.

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 2-3 osób

Trudność przygotowania: średnie

SKŁADNIKI:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowo wołowego
  • 300g pieczarek
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 1 cebula
  • 1 duża bułka
  • 1 jajko
  • 200g sera
  • 150g bułki tartej
  • 100ml mleka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

1. Pieczarki kroimy w półplasterki, następnie podsmażamy na patelni. Przekładamy do miski i studzimy. Dodajemy starty na małych oczkach ser oraz drobno posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem.

2. Bułkę namaczamy w mleku i odciskamy. Dodajemy mięso mielone, jajko, startą cebulę oraz przyprawy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy. Jeżeli konsystencja będzie zbyt rzadka, dodajemy trochę bułki tartej.

3. Z mięsa formujemy placki. Na środek każdego kładziemy farsz, następnie zawijamy i formujemy kotlety. Gotowe obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Kotlety mielone z pieczarkami i serem są już gotowe. Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Exit mobile version