Kotlety mielone z pieczarkami i serem to pyszne danie, które zadowoli każde podniebienie. Soczyste mięso mielone, aromatyczne pieczarki i roztopiony ser sprawiają, że każda porcja jest wyjątkowa. Idealne na obiad lub kolację, podane z ziemniakami i ulubioną surówką.
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 2-3 osób
Trudność przygotowania: średnie
SKŁADNIKI:
- 500g mięsa mielonego wieprzowo wołowego
- 300g pieczarek
- 1 mały pęczek szczypiorku
- 1 cebula
- 1 duża bułka
- 1 jajko
- 200g sera
- 150g bułki tartej
- 100ml mleka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki czosnku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
1. Pieczarki kroimy w półplasterki, następnie podsmażamy na patelni. Przekładamy do miski i studzimy. Dodajemy starty na małych oczkach ser oraz drobno posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem.
2. Bułkę namaczamy w mleku i odciskamy. Dodajemy mięso mielone, jajko, startą cebulę oraz przyprawy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy. Jeżeli konsystencja będzie zbyt rzadka, dodajemy trochę bułki tartej.
3. Z mięsa formujemy placki. Na środek każdego kładziemy farsz, następnie zawijamy i formujemy kotlety. Gotowe obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Kotlety mielone z pieczarkami i serem są już gotowe. Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.