Szybki przepis na kotlety mielone drobiowe. Delikatne, rumiane i soczyste kotlety z kurczaka które stanowią smaczną odmianę dla klasycznych kotletów mielonych.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2-4 osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 500g mięsa mielonego drobiowego
- 1 duża bułka
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- bulka tarta
- olej do smażenia
1. Bułkę rozkruszamy w misce i zalewamy mlekiem. Do namoczonej bułki dodajemy mięso i dokładnie łączymy.
2. Następnie do mięsa ścieramy na tarce cebulę, na najmniejszych oczkach. Dodajemy jajko, musztardę i szczyptę gałki. Przyprawiamy solą i pieprzem według uznania.
3. Z mięsa formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z dwóch stron.
Gotowe… Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook oraz YouTube.