Kotlety devolay z mięsa mielonego

Przepis na pyszne delikatne kotlety devolay z masełkiem w złocistej panierce. Roladki przygotowane z mięsa mielonego są szybkim pomysłem na smaczny obiad.

Czas przygotowania:  45 minut

Ilość porcji: 3-4 osób

Trudność przygotowania: średnie

SKŁADNIKI:

  • 500g mięsa mielonego drobiowego
  • 100g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki
  • 3 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • 500ml oleju do smażenia
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

1. Masło łączymy ze szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy posiekany czosnek i posiekaną natkę. Zawijamy w rulon i wkładamy na schłodzenia do lodówki.

Z mięsa formujemy kulki przykrywany folią i dociskamy np. talerzem. Uformuje się nam kotlet. Schłodzone masło dzielimy na słupki. Następnie kładziemy słupek masła na mięso i zawijamy.

2. Roladki obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Następnie jeszcze raz w jajku i bułce.

W miedzyczasie w małym garnku rozgrzewamy olej.

3. Kotlety smażymy po jednym lub dwa. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz zmniejszamy ogień i smażymy okolo 10-12 minut cały czas kontrolując temperaturę żeby nie spalić. W połowie czasu odwracamy na drugą stronę.

Gotowe.. Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...