Przepis na pyszne delikatne kotlety devolay z masełkiem w złocistej panierce. Roladki przygotowane z mięsa mielonego są szybkim pomysłem na smaczny obiad.
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 3-4 osób
Trudność przygotowania: średnie
SKŁADNIKI:
- 500g mięsa mielonego drobiowego
- 100g masła
- 2 ząbki czosnku
- garść natki pietruszki
- 3 jajka
- mąka
- bułka tarta
- 500ml oleju do smażenia
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
1. Masło łączymy ze szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy posiekany czosnek i posiekaną natkę. Zawijamy w rulon i wkładamy na schłodzenia do lodówki.
Z mięsa formujemy kulki przykrywany folią i dociskamy np. talerzem. Uformuje się nam kotlet. Schłodzone masło dzielimy na słupki. Następnie kładziemy słupek masła na mięso i zawijamy.
2. Roladki obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Następnie jeszcze raz w jajku i bułce.
W miedzyczasie w małym garnku rozgrzewamy olej.
3. Kotlety smażymy po jednym lub dwa. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz zmniejszamy ogień i smażymy okolo 10-12 minut cały czas kontrolując temperaturę żeby nie spalić. W połowie czasu odwracamy na drugą stronę.
Gotowe.. Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.