Przepis na tradycyjne kopytka. Mogą być daniem głównym lub dodatkiem do innych potraw, np. gulaszu, mięsa duszonego.
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: >4 osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: tanie
SKŁADNIKI:
- 1.2 kg ugotowanych ziemniaków
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 płaska łyżka soli
1. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy ziemniaki przez praskę. Dodajemy resztę składników i ugniatamy gładkie ciasto bez żadnych grudek.
2. Na obsypanej mąką stolnicy/blacie rozwałkujemy dłońmi ciasto na sznurek o grubości ok 1,5-2 cm i wycinamy nożem kopytka.
W dużym garnku zaczynamy gotować wodę.
3. Do gotującej wody wkładamy partiami nasze kopytka. Po wypłynięciu czekamy jeszcze około 2 minut i wyciągamy łyżką cedzakową.
Gotowe… Smacznego!!!