Kopytka

Przepis na tradycyjne kopytka. Mogą być daniem głównym lub dodatkiem do innych potraw, np. gulaszu, mięsa duszonego.

Czas przygotowania:  40 minut

Ilość porcji:  >4 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: tanie

SKŁADNIKI:

  • 1.2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka soli

1. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy ziemniaki przez praskę. Dodajemy resztę składników i ugniatamy gładkie ciasto bez żadnych grudek.

2. Na obsypanej mąką stolnicy/blacie rozwałkujemy dłońmi ciasto na sznurek o grubości ok 1,5-2 cm i wycinamy nożem kopytka.

W dużym garnku zaczynamy gotować wodę.

3. Do gotującej wody wkładamy partiami nasze kopytka. Po wypłynięciu czekamy jeszcze około 2 minut i wyciągamy łyżką cedzakową.

Gotowe… Smacznego!!!

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.