Kompot z rabarbaru

Pokazuję jak przygotować domowy orzeźwiający kompot z rabarbaru z dodatkiem soku z cytryny. 

Czas przygotowania:   20 minut

Ilość porcji: 2 litry

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: tanie

SKŁADNIKI:

  • 600 g rabarbaru
  • 220 g cukru
  • 2 litry wody
  • 3 łyżki soku z cytryny

1. Rabarbar myjemy i kroimy na dwu centymetrowe paski. Przekładamy do garnka, wsypujemy cukier i smażymy. Smażymy do momentu puszczenia dużej ilości soku.

2. Wlewamy wodę,sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy przez 10 minut. Wystudzony kompot przecedzamy. Możemy go dosłodzić i rozcieńczyć według uznania. Najlepiej wstawić do lodówki i pić schłodzony.

Gotowe… Smacznego!!!

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.