Kluski śląskie to tradycyjne polskie kluski z charakterystyczną dziurką w środku. Podaje się zamiast ziemniaków, najczęściej do sosów i różnych dań mięsnych.
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 4-6 osób
Trudność przygotowania: średnie
Cena: tanie
SKŁADNIKI:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- mąka ziemniaczana / skrobia ziemniaczana
- sól

1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem. Odstawiamy do ostygnięcia. Dzielimy na 4 części, wyjmujemy jedną z nich a w powstałe miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną w takiej ilości ile wyjęliśmy ziemniaków.

2. Dodajemy 2 jajka oraz odłożone wcześniej ziemniaki. Wsypujemy 2 szczypty soli.

3. Całość ugniatamy w jednolite ciasto.

4. Formujemy kulki i robimy w każdej delikatną dziurkę. Odkładamy na posypaną mąką stolnice.

5. W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Gdy się zagotuje zmniejszamy ogień do minimum i wrzucamy część klusek. Pozostawiamy w wodzie na około 12 minut i nie doprowadzamy w tym czasie do wrzenia. To zapewni nam gładką strukturę naszych klusek.
Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i wkładamy kolejną porcję
Gotowe… Smacznego!!!