Kluski śląskie

Kluski śląskie to tradycyjne polskie kluski z charakterystyczną dziurką w środku. Podaje się zamiast ziemniaków, najczęściej do sosów i różnych dań mięsnych.

Czas przygotowania:  1 godzina

Ilość porcji: 4-6 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: tanie

SKŁADNIKI:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • mąka ziemniaczana / skrobia ziemniaczana
  • sól

1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem. Odstawiamy do ostygnięcia. Dzielimy na 4 części, wyjmujemy jedną z nich a w powstałe miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną w takiej ilości ile wyjęliśmy ziemniaków.

2. Dodajemy 2 jajka oraz odłożone wcześniej ziemniaki. Wsypujemy 2 szczypty soli.

3. Całość ugniatamy w jednolite ciasto.

4. Formujemy kulki i robimy w każdej delikatną dziurkę. Odkładamy na posypaną mąką stolnice.

5. W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Gdy się zagotuje zmniejszamy ogień do minimum i wrzucamy część klusek. Pozostawiamy w wodzie na około 12 minut i nie doprowadzamy w tym czasie do wrzenia. To zapewni nam gładką strukturę naszych klusek.

Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i wkładamy kolejną porcję

Gotowe… Smacznego!!!

Please wait...

Dodaj komentarz