Kluski brokułowe ze szpinakiem i gorgonzolą

Pyszne danie z kluskami z brokuła z dodatkiem sosu na bazie śmietanki, szpinaku i sera gorgonzola.

Czas przygotowania:  40 minut

Ilość porcji: 2-4 osób

Trudność przygotowania: średnie

SKŁADNIKI KLUSKI:

  • 1 brokuł
  • 300g mąki
  • 1 łyżeczka soli

SKŁADNIKI SOS:

  • 150g sera gorgonzola
  • 200g śmietanki 30%
  • 200g szpinaku
  • 1 szalotka
  • 1 zabek czosnku
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • szczypta papryki ostrej
  • szczypta pieprzu

1. Brokuł gotujemy do miękkości i ugniatamy na jednolitą masę. Dodajemy sól oraz mąkę i wyrabiamy ciasto. Jeżeli będzie się kleić do rąk to zwiększamy ilość mąki.

2. Do garnka wlewamy wodę solimy i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się wody przy pomocy nożyczek wkrawamy kluski i zmniejszamy ogień. Po wypłynięciu trzymamy jeszcze 2 minuty i wyciągamy.

3. W międzyczasie na patelni podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę i czosnek. Dodajemy liście szpinaku jak zmniejszą objętość to dodajemy śmietankę.

4. Następnie dodajemy ger gorgonzola pieprz i paprykę. Na małym ogniu mieszamy żeby ser się rozpuścił.

5. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i kluski. dokładnie mieszamy.

Gotowe… Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...