Pyszne danie z kluskami z brokuła z dodatkiem sosu na bazie śmietanki, szpinaku i sera gorgonzola.
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 2-4 osób
Trudność przygotowania: średnie
SKŁADNIKI KLUSKI:
- 1 brokuł
- 300g mąki
- 1 łyżeczka soli
SKŁADNIKI SOS:
- 150g sera gorgonzola
- 200g śmietanki 30%
- 200g szpinaku
- 1 szalotka
- 1 zabek czosnku
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- szczypta papryki ostrej
- szczypta pieprzu
1. Brokuł gotujemy do miękkości i ugniatamy na jednolitą masę. Dodajemy sól oraz mąkę i wyrabiamy ciasto. Jeżeli będzie się kleić do rąk to zwiększamy ilość mąki.
2. Do garnka wlewamy wodę solimy i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się wody przy pomocy nożyczek wkrawamy kluski i zmniejszamy ogień. Po wypłynięciu trzymamy jeszcze 2 minuty i wyciągamy.
3. W międzyczasie na patelni podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę i czosnek. Dodajemy liście szpinaku jak zmniejszą objętość to dodajemy śmietankę.
4. Następnie dodajemy ger gorgonzola pieprz i paprykę. Na małym ogniu mieszamy żeby ser się rozpuścił.
5. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i kluski. dokładnie mieszamy.
Gotowe… Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.