Klopsiki w sosie własnym

Klopsiki w sosie własnym, to świetny pomysł na obiad z mięsa mielonego dla całej rodziny.

Czas przygotowania: 1 godzina

Ilość porcji: 3-4 osób

Trudność przygotowania: średnie

SKŁADNIKI:

  • 500g mięsa mielonego
  • 600ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka
  • 1,5 bułki
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • olej

1. Bułkę namaczamy w mleku i rozgniatamy.

2. Do bułki dodajemy mięso, posiekaną drobno jedną cebulę, jajko oraz przyprawy. Całość mieszamy, jeżeli masa jest rzadka dodajemy dwie łyżki bułki tartej.

3. Formujemy małe klopsiki.

4. Rozgrzewamy na patelni olej. Smażymy pulpety na złoty kolor z dwóch stron. Zdejmujemy z patelni i smażymy kolejną partię.

W międzyczasie kroimy drobno drugą celulę.

5. Na patelni po klopsikach szklimy cebulę. Dodajemy mąkę i przesmażamy. Powoli wlewamy bulion cały czas mieszając. Doprowadzamy do wrzenia.

6. Do sosu dodajemy klopsiki, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut.

Tak przygotowane pulpeciki możemy podawać wg gustu z ziemniakami, kaszą lub makaronem.

Gotowe… Smacznego 🙂

Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie klopsików.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...

Dodaj komentarz