Przepis na pyszne domowe kaszotto z kaszą gryczaną że świeżymi leśnymi grzybami i cukinią.
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 2-4 osób
Trudność przygotowania: średnie
SKŁADNIKI:
- 600g świeżych grzybów
- 1 cebula
- 1 mała cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 25g masła
- 150ml białego wytrawnego wina
- 1l bulionu warzywnego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 30g startego sera parmezan
- sól
- pieprz
- olej
1. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka.Dodajemy masło oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Grzyby kroimy w grubą kostkę i przekładamy partiami na patelnię. Podsmażamy przez chwilę i dodajemy wino.
3. Po chwili dodajemy kaszę i bulion warzywny. Bulion wlewamy partiami za każdym razem mieszając i przykrywając patelnię. Czynność powtarzamy do momentu w którym kasza wchłonie cały bulion.
4. Cały bulion jest już wlany, tak więc przyszedł czas na cukinię i natkę pietruszki. Cukinię kroimy w kostkę a natkę siekamy, przekładamy do garnka.
5. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy starty parmezan oraz śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Gotowe… Smacznego
Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie kaszotto.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook oraz YouTube.