Kaszotto z grzybami i cukinią

Przepis na pyszne domowe kaszotto z kaszą gryczaną że świeżymi leśnymi grzybami i cukinią.

Czas przygotowania: 1 godzina

Ilość porcji: 2-4 osób

Trudność przygotowania: średnie

SKŁADNIKI:

  • 600g świeżych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 25g masła
  • 150ml białego wytrawnego wina
  • 1l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 30g startego sera parmezan
  • sól
  • pieprz
  • olej

1. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka.Dodajemy masło oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

2. Grzyby kroimy w grubą kostkę i przekładamy partiami na patelnię. Podsmażamy przez chwilę i dodajemy wino.

3. Po chwili dodajemy kaszę i bulion warzywny. Bulion wlewamy partiami za każdym razem mieszając i przykrywając patelnię. Czynność powtarzamy do momentu w którym kasza wchłonie cały bulion.

4. Cały bulion jest już wlany, tak więc przyszedł czas na cukinię i natkę pietruszki. Cukinię kroimy w kostkę a natkę siekamy, przekładamy do garnka.

5. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy starty parmezan oraz śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy.

Gotowe… Smacznego 😁

Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie kaszotto.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook oraz YouTube.

Please wait...

Dodaj komentarz