Kasza jęczmienna z mięsem i warzywami

Proste danie jednogarnkowe składające się z kaszy jęczmiennej, mięsa wieprzowego i warzyw. Przygotowanie zajmuje tylko chwilę a później możemy cieszyć się smacznym daniem.

Czas przygotowania:   1.5 godziny

Ilość porcji: >6 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 300 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 700 g szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 4 ogórki kwaszone
  • 200 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 400 ml wody
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 80 g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

1. Mięso myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Kroimy na kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy przyprawy. Po połowie łyżeczki soli, pieprzu oraz papryki słodkiej wędzonej oraz 2 łyżeczki ziół prowansalskich. Całość mieszamy i odstawiamy na bok.

2. Do naczynia żaroodpornego (u mnie 5.8 litra) przesypujemy raz wypłukaną kaszę i rozprowadzamy. Kroimy w kostkę warzywa: cebulę, marchew, ogórki, paprykę, pieczarki, natkę pietruszki siekamy a ząbki czosnku zgniatamy. Dodajemy na wysypaną kaszę w naczyniu.

3. Na warzywach kładziemy przyprawione mięso i zabieramy się za sos. Sos składa się z wody, przecieru i śmietany do których dodajemy przyprawy: 2 łyżeczki ziół prowansalskich, ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki papryki słodkiej wędzonej. Całość dokładnie mieszamy i równomiernie polewamy warzywa i mięso w naczyniu.

4. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200° C i pieczemy przez 1 godzinę.

5. Po upływie 1 godziny wyciągamy odkrywamy i czekamy około 5 minut aż danie nam lekko odparuje.

Gotowe… Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook oraz YouTube.

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.