Karkówka z grilla która zachwyci każdego podczas majówki i nie tylko. Soczyste plastry mięsa, wyrazista marynata i słodko-pikantna glazura z mango – to przepis, który pachnie latem i smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda. Idealna propozycja na weekendowe grillowanie.
Czas przygotowania: 20 minut
Trudność przygotowania: średnie
Ilość porcji: 4-5 osób
SKŁADNIKI NA 1,5KG KARKÓWKI:
MARYNATA:
- 4,5 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1,5 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 1,5 łyżeczki wędzonej papryki
- 3/4 łyżeczki chili w proszku
- 1,5 łyżki miodu
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki oleju sezamowego
- skórka z 1 limonki
GLAZURA:
- 3/4 dojrzałego mango (ok. 200 g)
- 1,5 łyżki miodu gryczanego lub spadziowego
- 1,5 łyżeczki sosu sojowego
- duża szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 1,5 łyżeczki soku z limonki
- 1 łyżeczka sosu sriracha
- 3/4 łyżeczki masła

1. Mięso kroimy w plastry o grubości około 1-2 cm. Możemy lekko naciąć brzegi, by mięso nie zwijało się podczas grillowania.

2. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos sojowy, ocet ryżowy, musztardę, wędzoną paprykę, chili, miód, czosnek przeciśnięty przez praskę, olej oraz startą skórkę z limonki. Przekładamy kawałki mięsa marynatą a następnie dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny – najlepiej na całą noc.

3. W wysokim naczyniu blendujemy mango na gładkie purée. Dodajemy miód, sos sojowy, pieprz, sok z limonki, sos sriracha oraz masło i blendujemy do połączenia składników.

4. Grillujemy karkówkę po 3–4 minuty z każdej strony, kilkukrotnie obracając. Podczas pieczenia każdorazowo smarujemy mięso przygotowaną glazurą. Dzięki temu uzyskamy piękną, błyszczącą i aromatyczną powierzchnię mięsa. Gotową karkówkę zdejmujemy z grilla, odstawiamy na chwilę, by mięso odpoczęło. Po tym czasie karkówka z grilla jest już gotowa… Smacznego 😉
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.