Karkówka z grilla w glazurze mango

Soczysta karkówka z grilla na talerzu, podana na świeżym powietrzu, w tle widać zieloną trawę, a ręka trzyma talerz.

Karkówka z grilla która zachwyci każdego podczas majówki i nie tylko. Soczyste plastry mięsa, wyrazista marynata i słodko-pikantna glazura z mango – to przepis, który pachnie latem i smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda. Idealna propozycja na weekendowe grillowanie.

Czas przygotowania: 20 minut

Trudność przygotowania: średnie

Ilość porcji: 4-5 osób

SKŁADNIKI NA 1,5KG KARKÓWKI:

MARYNATA:

  • 4,5 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1,5 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 3/4 łyżeczki chili w proszku
  • 1,5 łyżki miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki oleju sezamowego
  • skórka z 1 limonki

GLAZURA:

  • 3/4 dojrzałego mango (ok. 200 g)
  • 1,5 łyżki miodu gryczanego lub spadziowego
  • 1,5 łyżeczki sosu sojowego
  • duża szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soku z limonki
  • 1 łyżeczka sosu sriracha
  • 3/4 łyżeczki masła
Pokrojona w plastry karkówka leżąca na drewnianej desce do krojenia, gotowa do marynowania.

1. Mięso kroimy w plastry o grubości około 1-2 cm. Możemy lekko naciąć brzegi, by mięso nie zwijało się podczas grillowania.

Stalowa miska z wymieszaną karkówką i marynatą, gotową do odstawienia do lodówki.

2. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos sojowy, ocet ryżowy, musztardę, wędzoną paprykę, chili, miód, czosnek przeciśnięty przez praskę, olej oraz startą skórkę z limonki. Przekładamy kawałki mięsa marynatą a następnie dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny – najlepiej na całą noc.

Naczynie w kuchni z wrzuconymi kawałkami mango, masłem i dodatkowymi składnikami, przygotowane do blendowania na gładką glazurę.

3. W wysokim naczyniu blendujemy mango na gładkie purée. Dodajemy miód, sos sojowy, pieprz, sok z limonki, sos sriracha oraz masło i blendujemy do połączenia składników.

Karkówka na ruszcie, podpieczona z jednej strony i posmarowana glazurą, gotowa do dalszego grillowania.

4. Grillujemy karkówkę po 3–4 minuty z każdej strony, kilkukrotnie obracając. Podczas pieczenia każdorazowo smarujemy mięso przygotowaną glazurą. Dzięki temu uzyskamy piękną, błyszczącą i aromatyczną powierzchnię mięsa. Gotową karkówkę zdejmujemy z grilla, odstawiamy na chwilę, by mięso odpoczęło. Po tym czasie karkówka z grilla jest już gotowa… Smacznego 😉

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...