Kapusta kiszona zasmażana

Kapusta kiszona zasmażana to jedna z ulubionych potraw i świetny dodatek do obiadów.

Ilość porcji: >5

Czas przygotowania:   1 godzina

Trudność przygotowania: łatwe

SKŁADNIKI:

  • 1 kg kapusty kiszonej (waga przed odciśnięciem z zalewy)
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 750 ml wody

1. Kapustę odsączamy z soku i płuczemy jeżeli jest bardzo kwaśna. Kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka.

2. Zalewamy wodą tak żeby przykryła całą kapustę. Dodajemy sól, liście laurowe, ziele i pieprz.

Doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości .

3. Teraz szykujemy zasmażkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę na rumiany kolor.

Następnie dodajemy mąkę i podsmażamy przez chwilę.

4. Jak cebula i mąka są już brązowe to przekładamy z garnka trochę kapusty razem z wywarem i mieszamy. Następnie całość przekładamy do kapusty. Sprawdzamy smak i ewentualnie możemy dodać więcej soli i pieprzu.

Gotowe… Smacznego 😉

Please wait...

One Comment on “Kapusta kiszona zasmażana”

Dodaj komentarz