Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana to jedna z ulubionych potraw, dodatków do obiadów. Prosty i sprawdzony przepis.

Czas przygotowania:   1 godzina

Ilość porcji: >5 sztuk

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: tanie

SKŁADNIKI:

  • 1 kg kapusty kiszonej (odsączonej z zalewy)
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 20 ziaren pieprzu
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • woda
  • sól do smaku

1. Kapustę płuczemy i odsączamy z wody. Kroimy na mniejsze kawałki przekładamy do garnka.

2. Zalewamy wodą tak żeby przykryła całą kapustę. Dodajemy sól, liść laurowy, ziele i pieprz.

Doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości .

3. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę na rumiany kolor.

Następnie dodajemy mąkę i podsmażamy na brązowy kolor.

4. Jak cebula i mąka są już brązowe to przekładamy z garnka trochę kapusty i razem jeszcze przez chwilę podsmażamy. Całość przekładamy do kapusty i mieszamy. Możemy ewentualnie dosolić lub do dopieprzyć do smaku.

Gotowe.. Smacznego!!!

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.