Kapusta kiszona zasmażana to jedna z ulubionych potraw i świetny dodatek do obiadów.
Ilość porcji: >5
Czas przygotowania: 1 godzina
Trudność przygotowania: łatwe
SKŁADNIKI:
- 1 kg kapusty kiszonej (waga przed odciśnięciem z zalewy)
- 2 duże cebule
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 750 ml wody

1. Kapustę odsączamy z soku i płuczemy jeżeli jest bardzo kwaśna. Kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka.

2. Zalewamy wodą tak żeby przykryła całą kapustę. Dodajemy sól, liście laurowe, ziele i pieprz.
Doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości .

3. Teraz szykujemy zasmażkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę na rumiany kolor.
Następnie dodajemy mąkę i podsmażamy przez chwilę.

4. Jak cebula i mąka są już brązowe to przekładamy z garnka trochę kapusty razem z wywarem i mieszamy. Następnie całość przekładamy do kapusty. Sprawdzamy smak i ewentualnie możemy dodać więcej soli i pieprzu.
Gotowe… Smacznego 😉
Pychotka. Na pewno zrobię.