Kalafiorowa z ziemniakami i marchewką

Zupa kalafiorowa. Tradycyjna zupa z kalafiora ziemniaków i marchewki. Przepyszny i szybki obiad dla całej rodziny…

Czas przygotowania :  45 minut

Ilość porcji: 4- 6 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 1 kalafior
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczku kopru
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2,5 l bulionu warzywnego
  • 50 ml śmietany 18%
  • sól
  • pieprz

1. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz rozgnieciony czosnek. Po chwili dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojoną w plasterki.

2. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz kalafior rozdzielony na małe różyczki. Przesmażamy jeszcze około 5 minut.

3. Całość zalewamy bulionem, dodajemy sól pieprz, posiekany koperek oraz pokrojony szczypiorek i gotujemy przez 10 minut.

4. To zabielenia używamy śmietany 18% do której najpierw dodajemy kilka łyżek zimnej wody i mieszamy. Następnie stopniowo dolewamy kilka łyżek gorącego wywaru i dopiero dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze przez 5-10 minut. Na koniec możemy doprawić pieprzem lub solą według uznania.

Smacznego….

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.