Zupa kalafiorowa. Tradycyjna zupa z kalafiora ziemniaków i marchewki. Przepyszny i szybki obiad dla całej rodziny…
Czas przygotowania : 45 minut
Ilość porcji: 4- 6 osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 1 kalafior
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 1 mała pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczku kopru
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2,5 l bulionu warzywnego
- 50 ml śmietany 18%
- sól
- pieprz
1. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz rozgnieciony czosnek. Po chwili dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojoną w plasterki.
2. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz kalafior rozdzielony na małe różyczki. Przesmażamy jeszcze około 5 minut.
3. Całość zalewamy bulionem, dodajemy sól pieprz, posiekany koperek oraz pokrojony szczypiorek i gotujemy przez 10 minut.
4. To zabielenia używamy śmietany 18% do której najpierw dodajemy kilka łyżek zimnej wody i mieszamy. Następnie stopniowo dolewamy kilka łyżek gorącego wywaru i dopiero dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze przez 5-10 minut. Na koniec możemy doprawić pieprzem lub solą według uznania.
Smacznego….