Jak wyparzyć jajka?

Trzy brązowe jajka w ceramicznej misce ustawionej na drewnianym blacie kuchennym

Jak wyparzyć jajka? Prosty i bezpieczny sposób krok po kroku Wyparzanie jajek to prosty, ale bardzo ważny krok w kuchni, zwłaszcza gdy planujemy ich użycie na surowo – do tatara, sosu holenderskiego, domowego majonezu czy deserów bez pieczenia. Dzięki temu zabiegowi minimalizujemy ryzyko zakażenia salmonellą, które może znajdować się na skorupce jajka.

Jajko w skorupce na łyżce zanurzone we wrzątku w ceramicznej misce, moment zaparzania jajka

1. Jak wyparzyć jajka? To prosty sposób, jajka myjemy pod ciepłą wodą i czyścimy namoczoną gąbką lub wacikiem. Następnie zanurzamy we wrzątku na minimum 10 sekund. Temperatura powyżej 60 stopni to jedyny sposób by pozbyć się salmonelli i uniknąć zatrucia.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...

2 Comments on “Jak wyparzyć jajka?”

Dodaj komentarz