Jajka po turecku to smaczny pomysł na śniadanie. Przepis na jajka w koszulkach z orzeźwiającym jogurtem i chrupiącymi grzankami.
Czas przygotowania: 15minut
Ilość porcji: 2 osób
Trudność przygotowania: łatwe
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 250g jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek małego szczypiorku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
- 25g masła klarowanego
- 2 łyżki octu
- 1/3 łyżeczki płatków chili
- szczypta słodkiej papryki
- sól
- pieprz
DODATKOWO:
- bagietka
1. Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony szczypiorek oraz posiekaną miętę. Wlewamy 1 łyżkę oliwy i sok z cytryny. Całość doprawiamy papryką, solą, pieprzem i mieszamy. Odstawiamy do lodówki.
2. W garnku rozgrzewamy masło i dodajemy płatki chili.
Bagietkę tostujemy na rozgrzanej patelni z oliwą.
3. W garnku zagotowujemy wodę. Do wody wlewamy ocet zmniejszamy ogień, łyżką mieszamy tworząc wir. Na środek wiru wlewamy jajko. Po 2 minutach wyciągamy sitkiem. Gotujemy kolejne jajko.
Na talerzu rozprowadzamy jogurt , wykładamy jajka i polewamy masłem. Jajka po turecku są już gotowe.
Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.