Jajka faszerowane z boczkiem i awokado w chrupiącej panierce

Karol Goch Jajka faszerowane podane na dwóch półmiskach ułożonych na drewnianej desce, jajka faszerowane posypane szczypiorkiem i czerwoną cebulą, gotowe do podania; w tle kuchnia

Jajka faszerowane to klasyka ale dziś podnosimy poprzeczkę i serwujemy je w dwóch wyjątkowych odsłonach. Pierwszy farsz to połączenie chrzanowego serka z boczkiem i ogórkiem kiszonym, drugi – kremowe awokado z kaparami, chili i chrupiącym boczkiem. Do tego dekoracja z czerwonej cebuli i szczypiorku. Idealna przekąska na imprezę, święta lub po prostu wtedy gdy chcecie zaskoczyć czymś pysznym.

Czas przygotowania: 30 minut

Trudność przygotowania: łatwe

Ilość porcji: 3-5 osób

SKŁADNIKI NA 6 JAJEK (12 POŁÓWEK):

Farsz nr 1:

  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • 1 duży ogórek kiszony
  • 2 łyżki serka chrzanowego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • sól i pieprz

Farsz nr 2:

  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka kaparów
  • kilka plasterków papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz
  • czerwona papryka

DODATKOWO:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • czerwona cebula i szczypiorek do dekoracji
  • 1 jajko (panierka)
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Żółtka jajek ugotowanych na twardo w miseczce, obok na desce przekrojone białka jajek, w tle cebula i ogórek kiszony – przygotowanie do jajek faszerowanych

1. Gotujemy jajka na twardo (10minut). Studzimy je, obieramy i przekrawamy na pół. Delikatnie wyjmujemy żółtka i odkładamy je do dwóch misek – po połowie do każdego farszu.

Pokrojony w plasterki  boczek na desce do krojenia, obok leży nóż kuchenny

2. Boczek kroimy drobno i smażymy na chrupko. Odsączamy nadmiar tłuszczu i rozkładamy do dwóch misek po równo.

Miseczka z żółtkami jaj, podsmażonym boczkiem, serkiem chrzanowym i ogórkiem kiszonym pokrojonym w kostkę, stojąca na blacie; obok leży czerwona cebula – składniki do farszu jajek faszerowanych

3. Do pierwszej miski dodajemy pokrojony drobno ogórek, serek chrzanowy, musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy na gładką masę.

Miseczka z awokado, boczkiem, kaparami i plasterkami papryczki chili – składniki na farsz do jajek faszerowanych, jeszcze nie wymieszane

4. Do miski na drugi farsz dodajemy posiekane kapary i papryczkę chili. Połowę awokado, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy majonez, papryką i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

Usmażone na złoty kolor białka jajek w panierce z bułki i jajek, odsączone na ręczniku papierowym na talerzu – chrupiąca wersja jajek faszerowanych

5. Białka jajek obtaczamy w roztrzepanym jajku później w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Następnie wyciągamy na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Dwa półmiski z jajkami faszerowanymi, posypane szczypiorkiem i czerwoną cebulą, w tle deska z pokrojonym szczypiorkiem i cebulą –jajka faszerowane gotowa przystawka

6. Nadziewamy połówki jajek przygotowanymi farszami. Dekorujemy je szczypiorkiem i cebulą. Jajka faszerowane są już gotowe, podajemy jako przystawkę na zimno. Są idealne na świąteczny stół lub domową imprezę. Smacznego 😉

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...