Jajka faszerowane to klasyka ale dziś podnosimy poprzeczkę i serwujemy je w dwóch wyjątkowych odsłonach. Pierwszy farsz to połączenie chrzanowego serka z boczkiem i ogórkiem kiszonym, drugi – kremowe awokado z kaparami, chili i chrupiącym boczkiem. Do tego dekoracja z czerwonej cebuli i szczypiorku. Idealna przekąska na imprezę, święta lub po prostu wtedy gdy chcecie zaskoczyć czymś pysznym.
Czas przygotowania: 30 minut
Trudność przygotowania: łatwe
Ilość porcji: 3-5 osób
SKŁADNIKI NA 6 JAJEK (12 POŁÓWEK):
Farsz nr 1:
- 4 plasterki wędzonego boczku
- 1 duży ogórek kiszony
- 2 łyżki serka chrzanowego
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- sól i pieprz
Farsz nr 2:
- 1/2 dojrzałego awokado
- 4 plasterki wędzonego boczku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka kaparów
- kilka plasterków papryczki chili
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka majonezu
- pieprz
- czerwona papryka
DODATKOWO:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- czerwona cebula i szczypiorek do dekoracji
- 1 jajko (panierka)
- bułka tarta
- olej do smażenia

1. Gotujemy jajka na twardo (10minut). Studzimy je, obieramy i przekrawamy na pół. Delikatnie wyjmujemy żółtka i odkładamy je do dwóch misek – po połowie do każdego farszu.

2. Boczek kroimy drobno i smażymy na chrupko. Odsączamy nadmiar tłuszczu i rozkładamy do dwóch misek po równo.

3. Do pierwszej miski dodajemy pokrojony drobno ogórek, serek chrzanowy, musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy na gładką masę.

4. Do miski na drugi farsz dodajemy posiekane kapary i papryczkę chili. Połowę awokado, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy majonez, papryką i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

5. Białka jajek obtaczamy w roztrzepanym jajku później w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Następnie wyciągamy na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

6. Nadziewamy połówki jajek przygotowanymi farszami. Dekorujemy je szczypiorkiem i cebulą. Jajka faszerowane są już gotowe, podajemy jako przystawkę na zimno. Są idealne na świąteczny stół lub domową imprezę. Smacznego 😉
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.