Jajka faszerowane to świetna smaczna i szybko znikająca ze stołu przekąska na święta, imprezy i na codzień. Propozycja farszu w trzech smakach z susznymi pomidorami, szynką oraz z tuńczykiem.
Czas przygotowania : 35 minut
Ilość porcji: 2-4 osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 9 jajek
- 3/4 łyżki majonezu
- 50 g szynki
- 50 g tuńczyka w oleju
- 10 oliwek zielonych
- 5 suszonych pomidorów
- 50 g twarożku chrzanowego
- 50 g sera feta
- 1 mały ogórek kwaszony
- pęczek szczypiorku
- 4 rzodkiewki
- sól
- pieprz
1. Jajka gotujemy na twardo przez 8 minut, studzimy i obieramy ze skorupek. Przekrawamy na pół i wyciągamy żółtka dzieląc na trzy miseczki. Do każdej miseczki dodajemy po 1 łyżce majonezu.
2. Pierwszy farsz:
Szynkę i ogórka kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do jednej z misek. Następnie solimy, pieprzymy, dodajemy twarożek chrzanowy i posiekany szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy.
3. Drugi farsz:
Ser feta dodajemy do drugiej z miseczek. Oliwki i pomidroy kroimy drobno wszystko razem mieszamy i gotowe.
4. Trzeci farsz:
Tuńczyka przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną rzodkiewkę, solimy i pieprzymy. Całośc razem mieszamy.
5. Wypełniamy farszami jajka a na koniec zdobimy posiekanym szczypiorkiem oraz półplasterkami rzodkiewki.
Gotowe… Smacznego!!!
Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie faszerowanych jajek.