Gulasz wieprzowy. Przepis na pyszny tradycyjny gulasz w sosie własnym. Smaczny obiad z dużą ilością mięsa i sosu.
Czas przygotowania: 1.5 godziny
Ilość porcji: 4-5 osób
Trudność przygotowania: średnie
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 1.5 kg szynki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren pieprzu
- 2 ziaren ziela angielskiego
- 3 łyżki oleju
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- sól
- pieprz

1. Mięso oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Obtaczamy w 4 łyżkach mąki pszennej. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju tak żeby mięso się zarumieniło.

2. Usmażone mięso przekładamy do garnka. Dodajemy liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Zalewamy wodą tak żeby przykryła całe mięso.

3. Na tłuszcz po smażeniu mięsa wkładamy pokrojoną w piórka cebulę. Szkimy ją kilka minut i przekładamy do mięsa. Następnie na patelnię wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia zeskrobując z niej pozostałości po smażeniu mięsa. Przelewamy całośc do garnka. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę 15 minut.

4. Pod koniec gotowania podsmażamy na brązowy kolor 1 łyżkę mąki pszennej. Do podsmażonej mąki dodajemy stopniowo 1 łyżkę wazową wywaru i mieszamy. Całość powoli przelewamy do garnka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5. Sos możemy zagęścić 1 łyżką skrobi ziemniaczanej wymieszaną w odrobinie zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 5-10 minut.
Gotowe.. Smacznego!!!