Gulasz wieprzowy w sosie własnym

Lubisz proste gotowanie? Przepis na pyszny tradycyjny gulasz w sosie własnym. Smaczny obiad z dużą ilością mięsa i sosu.

Czas przygotowania:   1.5 godziny

Ilość porcji: 4-5 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 1.5 kg szynki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 1.2l bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren pieprzu
  • 2 ziaren ziela angielskiego
  • 5 łyżek oleju
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz

1. Mięso oczyszczamy kroimy na kawałki, solimy i pieprzymy. Smażymy w rozgrzanym naczyniu z dodatkiem oleju tak żeby mięso się zarumieniło.

2. Dodajemy liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Zalewamy bulionem tak żeby przykrył całe mięso. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę 15 minut.

3. Cebulę kroimy w piórka i szkimy ją na patelni kilka minut. Pod koniec dodajemy mąkę i przesmażamy z cebulą na brązowy kolor. Następnie wlewamy 1 łyżkę wazową wywaru i mieszamy. Całość powoli przelewamy do garnka i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4. Sos możemy zagęścić 1 łyżką skrobi ziemniaczanej wymieszaną w odrobinie zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 5-10 minut i nasz gulasz jest gotowy.

Gotowe… Smacznego 😉

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...

Dodaj komentarz