Gulasz wieprzowy w sosie własnym

Gulasz wieprzowy. Przepis na pyszny tradycyjny gulasz w sosie własnym. Smaczny obiad z dużą ilością mięsa i sosu.

Czas przygotowania:   1.5 godziny

Ilość porcji: 4-5 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 1.5 kg szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren pieprzu
  • 2 ziaren ziela angielskiego
  • 3 łyżki oleju
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz

1. Mięso oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Obtaczamy w 4 łyżkach mąki pszennej. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju tak żeby mięso się zarumieniło.

2. Usmażone mięso przekładamy do garnka. Dodajemy liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Zalewamy wodą tak żeby przykryła całe mięso.

3. Na tłuszcz po smażeniu mięsa wkładamy pokrojoną w piórka cebulę. Szkimy ją kilka minut i przekładamy do mięsa. Następnie na patelnię wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia zeskrobując z niej pozostałości po smażeniu mięsa. Przelewamy całośc do garnka. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę 15 minut.

4. Pod koniec gotowania podsmażamy na brązowy kolor 1 łyżkę mąki pszennej. Do podsmażonej mąki dodajemy stopniowo 1 łyżkę wazową wywaru i mieszamy. Całość powoli przelewamy do garnka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5. Sos możemy zagęścić 1 łyżką skrobi ziemniaczanej wymieszaną w odrobinie zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 5-10 minut.

Gotowe.. Smacznego!!!

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.