Lubisz proste gotowanie? Przepis na pyszny tradycyjny gulasz w sosie własnym. Smaczny obiad z dużą ilością mięsa i sosu.
Czas przygotowania: 1.5 godziny
Ilość porcji: 4-5 osób
Trudność przygotowania: średnie
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 1.5 kg szynki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 1.2l bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren pieprzu
- 2 ziaren ziela angielskiego
- 5 łyżek oleju
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- sól
- pieprz
1. Mięso oczyszczamy kroimy na kawałki, solimy i pieprzymy. Smażymy w rozgrzanym naczyniu z dodatkiem oleju tak żeby mięso się zarumieniło.
2. Dodajemy liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Zalewamy bulionem tak żeby przykrył całe mięso. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę 15 minut.
3. Cebulę kroimy w piórka i szkimy ją na patelni kilka minut. Pod koniec dodajemy mąkę i przesmażamy z cebulą na brązowy kolor. Następnie wlewamy 1 łyżkę wazową wywaru i mieszamy. Całość powoli przelewamy do garnka i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Sos możemy zagęścić 1 łyżką skrobi ziemniaczanej wymieszaną w odrobinie zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 5-10 minut i nasz gulasz jest gotowy.
Gotowe… Smacznego 😉
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.