Gulasz wieprzowy

Tradycyjny gulasz wieprzowy z łopatki lub szynki. Jeden z najciekawszych pomysłów na obiad z dużą ilością mięsa i warzyw.

Czas przygotowania :  1,5 godziny

Ilość porcji: 2-4 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 250 g pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 4 łyżki oleju

1. Mięso kroimy na nieduże kawałki i przekładamy do miski. Przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy sól, pieprz, paprykę i chili. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.

2. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebule pokrojoną w kostkę. Po chwili dodajemy mięso i podsmażamy przez jakieś 10 minut.

W trakcie smażenia możemy pokroić pieczarki i paprykę.

3. Podsmażone mięso przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Jak zrobić bulion znajdziesz tutaj.

Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu.

4. Na patelni po mięsie rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy pieczarki oraz paprykę. Podsmażone dodajemy do garnka.

Dusimy na małym ogniu przez 45 minut.

5. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i ewentualnie doprawiamy do smaku według uznznia.

Gotowe… Smacznego!!!

Please wait...

One Comment on “Gulasz wieprzowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *