Gulasz wieprzowy

Tradycyjny gulasz wieprzowy z łopatki lub szynki. Jeden z najciekawszych pomysłów na obiad z dużą ilością mięsa i warzyw.

Czas przygotowania :  1,5 godziny

Ilość porcji: 2-4 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 250 g pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 4 łyżki oleju

1. Mięso kroimy na nieduże kawałki i przekładamy do miski. Przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy sól, pieprz, paprykę i chili. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.

2. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebule pokrojoną w kostkę. Po chwili dodajemy mięso i podsmażamy przez jakieś 10 minut.

W trakcie smażenia możemy pokroić pieczarki i paprykę.

3. Podsmażone mięso przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Jak zrobić bulion znajdziesz tutaj.

Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu.

4. Na patelni po mięsie rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy pieczarki oraz paprykę. Podsmażone dodajemy do garnka.

Dusimy na małym ogniu przez 45 minut.

5. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i ewentualnie doprawiamy do smaku według uznznia.

Gotowe… Smacznego!!!

Please wait...

One Comment on “Gulasz wieprzowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.