Tradycyjny gulasz wieprzowy z łopatki lub szynki. Jeden z najciekawszych pomysłów na obiad z dużą ilością mięsa i warzyw.
Czas przygotowania : 1,5 godziny
Ilość porcji: 2-4 osób
Trudność przygotowania: średnie
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 250 g pieczarek
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki chili
- 4 łyżki oleju

1. Mięso kroimy na nieduże kawałki i przekładamy do miski. Przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy sól, pieprz, paprykę i chili. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.

2. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebule pokrojoną w kostkę. Po chwili dodajemy mięso i podsmażamy przez jakieś 10 minut.
W trakcie smażenia możemy pokroić pieczarki i paprykę.

3. Podsmażone mięso przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Jak zrobić bulion znajdziesz tutaj.
Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu.

4. Na patelni po mięsie rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy pieczarki oraz paprykę. Podsmażone dodajemy do garnka.
Dusimy na małym ogniu przez 45 minut.

5. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i ewentualnie doprawiamy do smaku według uznznia.
Gotowe… Smacznego!!!
One Comment on “Gulasz wieprzowy”