Site icon

Grzyby marynowane

Mój przepis na grzyby marynowane w occie. Wyśmienity przysmak i dodatek do dań.

Czas przygotowania: 1 godzina

Ilość porcji: 6 słoików 0.5l

Trudność przygotowania: łatwe

SKŁADNIKI:

  • 2 kg grzybów – podgrzybki, borowiki
  • woda do obgotowania
  • 1 łyżeczka soli

SKŁADNIKI ZALEWA:

  • 1 litr wody (4 szklanki)
  • 250 ml octu (1 szklanka)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 2 marchewki
  • 3 cebule

1. Grzybki oczyszczamy i opłukujemy. Musimy je obgotować w garnku z osoloną wodą. Do gotuącej się wody dodajemy grzyby i gotujemy przez 5 minut. Następnie odcedzamy.

2. W międzyczasie robimy zalewę. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól oraz gorczycę. Zalewę gotujemy kilka minut, na koniec dodajemy ocet.

3. Słoiki z marchewką i cebulą napełniamy gorącymi grzybami do 3/4 pojemności. Wypełniamy gorącą zalewą tak żeby przykra grzyby. Rozkładamy liście i zioła po równo do słoików. Zakręcamy i odwracamy na godzinę do góry dnem.

Gotowe… Smacznego 🙂

Exit mobile version