Mój przepis na grzyby marynowane w occie. Wyśmienity przysmak i dodatek do dań.
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 6 słoików 0.5l
Trudność przygotowania: łatwe
SKŁADNIKI:
- 2 kg grzybów – podgrzybki, borowiki
- woda do obgotowania
- 1 łyżeczka soli
SKŁADNIKI ZALEWA:
- 1 litr wody (4 szklanki)
- 250 ml octu (1 szklanka)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 12 ziaren ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- 2 marchewki
- 3 cebule

1. Grzybki oczyszczamy i opłukujemy. Musimy je obgotować w garnku z osoloną wodą. Do gotuącej się wody dodajemy grzyby i gotujemy przez 5 minut. Następnie odcedzamy.

2. W międzyczasie robimy zalewę. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól oraz gorczycę. Zalewę gotujemy kilka minut, na koniec dodajemy ocet.

3. Słoiki z marchewką i cebulą napełniamy gorącymi grzybami do 3/4 pojemności. Wypełniamy gorącą zalewą tak żeby przykra grzyby. Rozkładamy liście i zioła po równo do słoików. Zakręcamy i odwracamy na godzinę do góry dnem.
Gotowe… Smacznego 🙂