Grochówka wojskowa

Domowa grochówka wojskowa z boczkiem, kiełbasą i ziemniakami. Świetny pomysł na sytą, pyszną zupę na rodzinny obiad.

Czas przygotowania:   1.5 godziny

Ilość porcji: >6 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępna

SKŁADNIKI NA GARNEK 7 LITRÓW:

  • 3.5 litra wody
  • 1 por
  • 2 pietruszki
  • 1/2 małego selera
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 450 g grochu łuskanego
  • 200 g boczku wędzonego
  • 200 g kiełbasy
  • 200 g mięsa wieprzowego (np. schab lub karczek)
  • 800 g ziemniaków
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki soli
  • 15 ziarenek pieprzu
  • 7 ziaren ziela angielskiego

1. Groch przepłukujemy a następne zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na trzy godziny.

Na początku musimy przygotować bulion. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy. Dodajemy por, pietruszkę, selera, czosnek, natkę pietruszki związaną nitką, opaloną na gazie cebulę oraz pokrojone marchewki. Dodajemy 2 łyżeczki soli, 7 ziaren ziela oraz 15 ziaren pieprzu. Przykrywamy i gotujemy przez 40 minut.

2. My w tym czasie możemy podsmażyć sobie mięso i pokroić ziemniaki. Na suchej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni po boczku smażymy kiełbasę pokrojoną w półksiężyce a następnie mięso wieprzowe pokrojone w małą kostkę. Wszystkie usmażone składniki przekładamy do miseczki razem z własnym tłuszczem.

Ziemniaki kroimy drobną kostkę i przekładamy do naczynia.

3. Gdy bulion mamy już gotowy to wyciągamy z niego natkę pietruszki oraz pora, nie będą nam już potrzebne. Dodajemy namoczony groch i całe mięso. Gotujemy 20 minut.

4. Na koniec dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy do miękkości. Wsypujemy majeranek doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gotowe… Smacznego!!!

Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie potrawy.

Please wait...

Dodaj komentarz