Domowa grochówka wojskowa z boczkiem, kiełbasą i ziemniakami. Świetny pomysł na sytą, pyszną zupę na rodzinny obiad.
Czas przygotowania: 1.5 godziny
Ilość porcji: >6 osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępna
SKŁADNIKI NA GARNEK 7 LITRÓW:
- 3.5 litra wody
- 1 por
- 2 pietruszki
- 1/2 małego selera
- 4 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 450 g grochu łuskanego
- 200 g boczku wędzonego
- 200 g kiełbasy
- 200 g mięsa wieprzowego (np. schab lub karczek)
- 800 g ziemniaków
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki soli
- 15 ziarenek pieprzu
- 7 ziaren ziela angielskiego
1. Groch przepłukujemy a następne zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na trzy godziny.
Na początku musimy przygotować bulion. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy. Dodajemy por, pietruszkę, selera, czosnek, natkę pietruszki związaną nitką, opaloną na gazie cebulę oraz pokrojone marchewki. Dodajemy 2 łyżeczki soli, 7 ziaren ziela oraz 15 ziaren pieprzu. Przykrywamy i gotujemy przez 40 minut.
2. My w tym czasie możemy podsmażyć sobie mięso i pokroić ziemniaki. Na suchej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni po boczku smażymy kiełbasę pokrojoną w półksiężyce a następnie mięso wieprzowe pokrojone w małą kostkę. Wszystkie usmażone składniki przekładamy do miseczki razem z własnym tłuszczem.
Ziemniaki kroimy drobną kostkę i przekładamy do naczynia.
3. Gdy bulion mamy już gotowy to wyciągamy z niego natkę pietruszki oraz pora, nie będą nam już potrzebne. Dodajemy namoczony groch i całe mięso. Gotujemy 20 minut.
4. Na koniec dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy do miękkości. Wsypujemy majeranek doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotowe… Smacznego!!!
Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie potrawy.