Gołąbki

Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem w pomidorowym sosie. Pyszne i proste danie które pamiętamy z dzieciństwa. Przepis krok po kroku.

Czas przygotowania: 2 godziny

Ilość porcji: 3-6 osób

Trudność przygotowania: średnie

SKŁADNIKI:

  • 1kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 200g ryżu
  • 1 cebula
  • 1 biała kapusta
  • 2 litry bulionu lub rosołu
  • 200g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka posiekanego kopru

1. Cebulę kroimy drobno i szklimy na patelni z dodatkiem oleju. Do większej miski przekładamy mięso, wcześniej ugotowany ryż i podsmażoną cebulę. Dodajemy bułkę tartą, sól oraz pieprz. Całość mieszamy.

2. Do dużego garnka wlewamy wodę do 1/3 jego wysokości i doprowadzamy do wrzenia. Z kapusty wycinamy głąb. Wkładamy wyciętym otworem na gotującą się wodę. Gotujemy na małym ogniu 10 minut i przewracamy kapustę na drugą stronę gotując jeszcze 5 minut.

Liście powinny delikatnie odchodzić od kapusty.

3. Z każdego liścia odcinamy zgrubienie ok 2cm z dołu. W dłoni formujemy kulkę z mięsa i lekko spłaszczamy. Układamy na dolnej części liścia i zawijamy. Składamy boki liścia do środka i zwijamy w rulon do góry.

Na dnie garnka układamy kilka liści kapusty. Układamy gołąbki jeden obok drugiego.

4. Zalewamy bulionem wymieszanym z przecierem. Gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny. Po tym czasie odlewamy sos do drugiego garnka i zagęszczamy skrobią wymieszaną z łyżką zimnej wody. Dodajemy posiekany koperek a zagęszczony sos przelewamy ponownie do garnka z gołąbkami.

Gotowe… Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...

Dodaj komentarz