Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem w pomidorowym sosie. Pyszne i proste danie które pamiętamy z dzieciństwa. Przepis krok po kroku.
Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 3-6 osób
Trudność przygotowania: średnie
SKŁADNIKI:
- 1kg mielonej łopatki wieprzowej
- 200g ryżu
- 1 cebula
- 1 biała kapusta
- 2 litry bulionu lub rosołu
- 200g przecieru pomidorowego
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka oleju
- 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka posiekanego kopru
1. Cebulę kroimy drobno i szklimy na patelni z dodatkiem oleju. Do większej miski przekładamy mięso, wcześniej ugotowany ryż i podsmażoną cebulę. Dodajemy bułkę tartą, sól oraz pieprz. Całość mieszamy.
2. Do dużego garnka wlewamy wodę do 1/3 jego wysokości i doprowadzamy do wrzenia. Z kapusty wycinamy głąb. Wkładamy wyciętym otworem na gotującą się wodę. Gotujemy na małym ogniu 10 minut i przewracamy kapustę na drugą stronę gotując jeszcze 5 minut.
Liście powinny delikatnie odchodzić od kapusty.
3. Z każdego liścia odcinamy zgrubienie ok 2cm z dołu. W dłoni formujemy kulkę z mięsa i lekko spłaszczamy. Układamy na dolnej części liścia i zawijamy. Składamy boki liścia do środka i zwijamy w rulon do góry.
Na dnie garnka układamy kilka liści kapusty. Układamy gołąbki jeden obok drugiego.
4. Zalewamy bulionem wymieszanym z przecierem. Gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny. Po tym czasie odlewamy sos do drugiego garnka i zagęszczamy skrobią wymieszaną z łyżką zimnej wody. Dodajemy posiekany koperek a zagęszczony sos przelewamy ponownie do garnka z gołąbkami.
Gotowe… Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.