Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Bezmięsne gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami. Pyszny farsz z kaszy i podsmażonych pieczarek w połączeniu z kapustą i sosem pieczarkowym smakuje rewelacyjnie.

Czas przygotowania :  2 godziny

Ilość porcji: 2-4 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI GOŁĄBKI:

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 600 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 1.5 l bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz

SKŁADNIKI SOS:

  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 30 g masła
  • 250ml śmietanki 18%
  • sól
  • pieprz

1. Do garnka wsypujemy kaszę i zalewamy wodą w proporcji jeden do dwóch. Czyli jedna część kaszy i dwie części wody. Solimy i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Następnie wyłączamy ogień i zostawiamy pod przykryciem tak żeby kasza nam napęczniała.

2. Z kapusty odrywamy wierzchnie liście i odkładamy na bok. Wycinamy głąba i odrywamy liście. Oderwane liście sparzamy przez kilkanaście sekund we wrzątku i zostawiamy do wystygnięcia.

Następnie scinamy twarda część łodygi na liściu.

3. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy do miękkości pieczarek oraz do odparowania wody.

Łączymy z ugotowaną kasą i dokładnie mieszamy.

4. Na każdy z liści dajemy dwie łyżki farszu i zwijamy. Najpierw liść od dołu do góry, następnie boki do środka i zwijamy w rulon. Przekładamy do garnka wyłożonego wcześniej zostawionymi liśćmi.

5. Tak ułożone w garnku gołąbki zalewamy bulionem warzywnym. Przykrywamy i gotujemy przez 30 minut

6. W międzyczasie robimy sos. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Solimy i pieprzymy do smaku. Jak już zmiękną i od parują wodę to wlewamy stopniowo śmietankę cały czas mieszając. Chwilę smażymy i sos jest gotowy.

7. Gołąbki podajemy z pysznym sosem pieczarkowym lub innym według uznania.

Gotowe… Smacznego!!!

Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie gołąbków.

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *