Bezmięsne gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami. Pyszny farsz z kaszy i podsmażonych pieczarek w połączeniu z kapustą i sosem pieczarkowym smakuje rewelacyjnie.
Czas przygotowania : 2 godziny
Ilość porcji: 2-4 osób
Trudność przygotowania: średnie
Cena: przystępna
SKŁADNIKI GOŁĄBKI:
- 1 główka kapusty włoskiej
- 200 g kaszy gryczanej
- 600 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 1.5 l bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
SKŁADNIKI SOS:
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 30 g masła
- 250ml śmietanki 18%
- sól
- pieprz
1. Do garnka wsypujemy kaszę i zalewamy wodą w proporcji jeden do dwóch. Czyli jedna część kaszy i dwie części wody. Solimy i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Następnie wyłączamy ogień i zostawiamy pod przykryciem tak żeby kasza nam napęczniała.
2. Z kapusty odrywamy wierzchnie liście i odkładamy na bok. Wycinamy głąba i odrywamy liście. Oderwane liście sparzamy przez kilkanaście sekund we wrzątku i zostawiamy do wystygnięcia.
Następnie scinamy twarda część łodygi na liściu.
3. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy do miękkości pieczarek oraz do odparowania wody.
Łączymy z ugotowaną kasą i dokładnie mieszamy.
4. Na każdy z liści dajemy dwie łyżki farszu i zwijamy. Najpierw liść od dołu do góry, następnie boki do środka i zwijamy w rulon. Przekładamy do garnka wyłożonego wcześniej zostawionymi liśćmi.
5. Tak ułożone w garnku gołąbki zalewamy bulionem warzywnym. Przykrywamy i gotujemy przez 30 minut
6. W międzyczasie robimy sos. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Solimy i pieprzymy do smaku. Jak już zmiękną i od parują wodę to wlewamy stopniowo śmietankę cały czas mieszając. Chwilę smażymy i sos jest gotowy.
7. Gołąbki podajemy z pysznym sosem pieczarkowym lub innym według uznania.
Gotowe… Smacznego!!!
Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie gołąbków.