Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Bezmięsne gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami. Pyszny farsz z kaszy i podsmażonych pieczarek w połączeniu z kapustą i sosem pieczarkowym smakuje rewelacyjnie.

Czas przygotowania :  2 godziny

Ilość porcji: 2-4 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI GOŁĄBKI:

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 600 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 1.5 l bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz

SKŁADNIKI SOS:

  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 30 g masła
  • 250ml śmietanki 18%
  • sól
  • pieprz

1. Do garnka wsypujemy kaszę i zalewamy wodą w proporcji jeden do dwóch. Czyli jedna część kaszy i dwie części wody. Solimy i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Następnie wyłączamy ogień i zostawiamy pod przykryciem tak żeby kasza nam napęczniała.

2. Z kapusty odrywamy wierzchnie liście i odkładamy na bok. Wycinamy głąba i odrywamy liście. Oderwane liście sparzamy przez kilkanaście sekund we wrzątku i zostawiamy do wystygnięcia.

Następnie scinamy twarda część łodygi na liściu.

3. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy do miękkości pieczarek oraz do odparowania wody.

Łączymy z ugotowaną kasą i dokładnie mieszamy.

4. Na każdy z liści dajemy dwie łyżki farszu i zwijamy. Najpierw liść od dołu do góry, następnie boki do środka i zwijamy w rulon. Przekładamy do garnka wyłożonego wcześniej zostawionymi liśćmi.

5. Tak ułożone w garnku gołąbki zalewamy bulionem warzywnym. Przykrywamy i gotujemy przez 30 minut

6. W międzyczasie robimy sos. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Solimy i pieprzymy do smaku. Jak już zmiękną i od parują wodę to wlewamy stopniowo śmietankę cały czas mieszając. Chwilę smażymy i sos jest gotowy.

7. Gołąbki podajemy z pysznym sosem pieczarkowym lub innym według uznania.

Gotowe… Smacznego!!!

Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie gołąbków.

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.