Gofry

Chrupiące gofry ułożone na białym talerzu, obok drugi talerz z jednym gofrem udekorowanym bitą śmietaną i świeżymi borówkami, wszystko na tle drewnianego blatu.

Lubisz gofry, które są naprawdę chrupiące a nie miękkie i gumowate? Mam dla Ciebie przepis idealny. Te domowe gofry są lekkie, złociste, pachnące wanilią i cudownie chrupiące. Świetnie smakują z owocami sezonowymi, dżemem lub klasycznie – z cukrem pudrem. Dzięki prostym składnikom i sprawdzonemu sposobowi przygotowania zawsze wychodzą perfekcyjne.

Czas przygotowania: 30 minut

Trudność przygotowania: łatwe

Ilość porcji: 2-4 osób

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 200 g mąki pszennej (typ 450 lub 500)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
Surowe ciasto wymieszane w dużej misce, gotowe do pieczenia.

1. Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki . Mieszamy trzepaczką lub mikserem do uzyskania gładkiej masy bez grudek.

Porcja ciasta na wylewana na rozgrzaną płytę gofrownicy.

2. Rozgrzewamy gofrownicę na wysoką moc, najlepiej minimum 1000 W aby gofry były naprawdę chrupiące. Smarujemy płyty odrobiną oleju, jeśli gofrownica tego wymaga.

Otwarta gofrownica z upieczonymi, jeszcze nie wyjętymi goframi; obok miska z resztą surowego ciasta.

3. Wlewamy porcję ciasta do gofrownicy i pieczemy przez 4–6 minut, aż gofry będą złociste i chrupiące. Nie otwieramy w trakcie pieczenia. Wyciągamy gofry i kładziemy na kratkę żeby ostygły. Ostudzone podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...