Pyszny filet z kurczaka zapiekany z czerwonym pesto, szpinakiem i pysznym sosem śmietanowym. Przygotowanie tego dania zajmuje tylko 5 minut, później pieczenie i możemy cieszyć się wspaniałym obiadem.
Czas przygotowania : 45 minut
Ilość porcji: 2-4 osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 600 g fileta z piersi kurczaka
- 150 g czerwonego pesto
- 400 g mrożonego szpinaku
- 200 ml śmietanki 30%
- sól
- pieprz ziołowy
1. Oczyszczone piersi kroimy na pół jeżeli są duże. Solimy i pieprzymy z jednej strony.
Następnie układamy w naczyniu do zapiekania przyprawioną stroną do dołu.
2. Mięso od góry smarujemy czerwonym pesto i przekładamy na górę szpinak. Mrożony lub świeży, ja użyłem mrożonego.
Jeszcze raz posypujemy solą i pieprzem.
3. Całość polewamy śmietanką 30 %.
Pieczemy w nagrzanym do temperatury 180 °C piekarniku przez 40minut.
4. Nasze danie jest już gotowe możemy je podawać z dowolnymi dodatkami.
Smacznego!!!
Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie zapiekanych piersi z kurczaka.