Filety kurczaka zapiekane z pesto i szpinakiem

Pyszny filet z kurczaka zapiekany z czerwonym pesto, szpinakiem i pysznym sosem śmietanowym. Przygotowanie tego dania zajmuje tylko 5 minut, później pieczenie i możemy cieszyć się wspaniałym obiadem.

Czas przygotowania :  45 minut

Ilość porcji: 2-4 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 600 g fileta z piersi kurczaka
  • 150 g czerwonego pesto
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz ziołowy

1. Oczyszczone piersi kroimy na pół jeżeli są duże. Solimy i pieprzymy z jednej strony.

Następnie układamy w naczyniu do zapiekania przyprawioną stroną do dołu.

2. Mięso od góry smarujemy czerwonym pesto i przekładamy na górę szpinak. Mrożony lub świeży, ja użyłem mrożonego.

Jeszcze raz posypujemy solą i pieprzem.

3. Całość polewamy śmietanką 30 %.

Pieczemy w nagrzanym do temperatury 180 °C piekarniku przez 40minut.

4. Nasze danie jest już gotowe możemy je podawać z dowolnymi dodatkami.

Smacznego!!!

Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie zapiekanych piersi z kurczaka.

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *