Pokażę wam jak zrobić krok po kroku pyszne faworki- chrusty. Przepis jest szybki i łatwy do przygotowania.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 6 osób
Trudność przygotowania: łatwe
SKŁADNIKI:
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 320 g mąki pszennej
- 6 łyżek śmietany 18%
- cukier puder
- 1l oleju do smażenia

1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, sól, cukier oraz śmietanę.
Wszystko mieszamy a następnie ręcznie ugniatamy ciasto.

2. Ciasto przekładamy na stolnicę. Wałkujemy kilkukrotnie, składając za każdym razem na pół. W ten sposób wtłoczymy powietrze w ciasto. Następnie formujemy w kulę.

3. Odcinamy kawałek ciasta i wałkujemy bardzo cienko. Wycinamy nożem lub nożem do pizzy długie paski. W środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta i lekko pociągamy.

4. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Następnie wykładamy na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Po ostudzeniu posypujemy faworki cukrem pudrem. Gotowe… Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.