Faworki

Faworki usmażone na złoto, ułożone na talerzu i posypane cukrem pudrem.

Pokażę wam jak zrobić krok po kroku pyszne faworki- chrusty. Przepis jest szybki i łatwy do przygotowania.

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 6 osób

Trudność przygotowania: łatwe

SKŁADNIKI:

  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 320 g mąki pszennej
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • cukier puder
  • 1l oleju do smażenia
Stolnica z miską, w której znajdują się składniki. 
Faworki przed wymieszaniem.

1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, sól, cukier oraz śmietanę.
Wszystko mieszamy a następnie ręcznie ugniatamy ciasto.

Zagniecione ciasto na faworki w szklanej misce, w tle stolnica.

2. Ciasto przekładamy na stolnicę. Wałkujemy kilkukrotnie, składając za każdym razem na pół. W ten sposób wtłoczymy powietrze w ciasto. Następnie formujemy w kulę.

Stolnica z wyciętymi prostokątami ciasta na faworki, pokazany proces składania.

3. Odcinamy kawałek ciasta i wałkujemy bardzo cienko. Wycinamy nożem lub nożem do pizzy długie paski. W środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta i lekko pociągamy.

Smażone na złoty kolor w garnku z olejem.

4. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Następnie wykładamy na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Po ostudzeniu posypujemy faworki cukrem pudrem. Gotowe… Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...

Dodaj komentarz