Faworki

Pokażę wam jak zrobić krok po kroku pyszne faworki- chrusty. Przepis jest szybki i łatwy do przygotowania.

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 6 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: tanie

SKŁADNIKI:

  • 320 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • cukier puder
  • 1l oleju do smażenia

1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, sól, cukier oraz śmietanę.
Wszystko mieszamy a następnie ręcznie ugniatamy ciasto.

2. Ciasto przekładamy na stolnicę.

Wałkujemy kilkukrotnie (10-15 razy), składając za każdym razem na pół. W ten sposób wtłoczymy powietrze w ciasto. Formujemy w kulę.

3. Odcinamy kawałek ciasta i wałkujemy bardzo cienko.

Wycinamy nożem lub nożem do pizzy długie paski. W środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta i lekko pociągamy.

4. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Następnie wykładamy na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.

Po ostudzeniu posypujemy faworki cukrem pudrem.

Gotowe… Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook oraz YouTube.

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.