Pokażę wam jak zrobić krok po kroku pyszne faworki- chrusty.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 6 osób
Trudność przygotowania: łatwe
SKŁADNIKI:
- 320 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 6 łyżek śmietany 18%
- cukier puder
- 1l oleju do smażenia
1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, sól, cukier oraz śmietanę.
Wszystko mieszamy a następnie ręcznie ugniatamy ciasto.
2. Ciasto przekładamy na stolnicę.
Wałkujemy kilkukrotnie (10-15 razy), składając za każdym razem na pół. W ten sposób wtłoczymy powietrze w ciasto. Formujemy w kulę.
3. Odcinamy kawałek ciasta i wałkujemy bardzo cienko.
Wycinamy nożem lub nożem do pizzy długie paski. W środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta i lekko pociągamy.
4. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Następnie wykładamy na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
Po ostudzeniu posypujemy faworki cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.