Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą. Danie z białej fasoli Jaś z pomidorami, doprawione suszonym majerankiem i wędzoną papryką.
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Ilość porcji: 4-6 osób
Trudność przygotowania: średnie
SKŁADNIKI:
- 500g fasoli Jaś
- 500g kiełbasy
- 250g boczku wędzonego
- 800g pomidorów krojonych
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400ml passaty pomidorowej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki majeranku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
1. Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Minimum 10 godzin.
2. Namoczoną fasolę przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy ziele i liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu około 1 godzinę.
3. W międzyczasie podsmażamy na patelni boczek pokrojony w drobną kostkę. Do boczku dodajemy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Całość chwilę smażymy.
4. Do miękkiej fasoli przekładamy zawrtość patelni. Dodajemy pomidory, passatę, koncetrat i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu 15 minut.
5. Fasolkę ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotowe… Smacznego 😉
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.