Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą. Danie z białej fasoli Jaś z pomidorami, doprawione suszonym majerankiem i wędzoną papryką.

Czas przygotowania:  1,5 godziny

Ilość porcji: 4-6 osób

Trudność przygotowania: średnie

SKŁADNIKI:

  • 500g fasoli Jaś
  • 500g kiełbasy
  • 250g boczku wędzonego
  • 800g pomidorów krojonych
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400ml passaty pomidorowej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

1. Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Minimum 10 godzin.

2. Namoczoną fasolę przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy ziele i liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu około 1 godzinę.

3. W międzyczasie podsmażamy na patelni boczek pokrojony w drobną kostkę. Do boczku dodajemy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Całość chwilę smażymy.

4. Do miękkiej fasoli przekładamy zawrtość patelni. Dodajemy pomidory, passatę, koncetrat i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu 15 minut.

5. Fasolkę ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gotowe… Smacznego 😉

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...

Dodaj komentarz