Fasolka po bretońsku w 30 minut

Bardzo szybki przepis dzięki fasoli konserwowej i krojonym pomidorom z puszki. W niecałe 30 minut możemy ugotować rewelacyjną fasolkę po bretońsku z dodatkiem kiełbasy i boczku wędzonego.

Czas przygotowania:   30 minut

Ilość porcji: 4-6 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 720g fasoli białej konserwowej wraz z zalewą (3 puszki)
  • 500 g kiełbasy
  • 250 g boczku wędzonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 średnie cebule
  • 800 g pomidorów krojonych (2 puszki)
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 3 łyżeczki majeranku
  • szczypta pieprzu

1. Fasolę wlewamy wraz z zalewą do garnka, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy.

2. Na suchej patelni podsmażamy boczek i dodajemy do fasoli. Na tłuszczu po boczku smażymy kiełbasę pokrojoną w ćwiartki. Kroimy czosnek oraz cebulę na drobna kostkę i dodajemy do kiełbasy.

Smażymy wszystko kilka minut i dodajemy do garnka.

3. Teraz dodajemy pomidory z puszki oraz passatę pomidorową. Całość przyprawiamy pieprzem oraz majerankiem.

Gotujemy przez 15 minut od czasu do czasu mieszając.

Gotowe… Smacznego!

Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie potrawy.

Please wait...

Dodaj komentarz