Fasolka po bretońsku w 30 minut

Bardzo szybki przepis dzięki fasoli konserwowej i krojonym pomidorom z puszki. W niecałe 30 minut możemy ugotować rewelacyjną fasolkę po bretońsku z dodatkiem kiełbasy i boczku wędzonego.

Czas przygotowania:   30 minut

Ilość porcji: 4-6 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 720g fasoli białej konserwowej wraz z zalewą (3 puszki)
  • 500 g kiełbasy
  • 250 g boczku wędzonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 średnie cebule
  • 800 g pomidorów krojonych (2 puszki)
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 3 łyżeczki majeranku
  • szczypta pieprzu

1. Fasolę wlewamy wraz z zalewą do garnka, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy.

2. Na suchej patelni podsmażamy boczek i dodajemy do fasoli. Na tłuszczu po boczku smażymy kiełbasę pokrojoną w ćwiartki. Kroimy czosnek oraz cebulę na drobna kostkę i dodajemy do kiełbasy.

Smażymy wszystko kilka minut i dodajemy do garnka.

3. Teraz dodajemy pomidory z puszki oraz passatę pomidorową. Całość przyprawiamy pieprzem oraz majerankiem.

Gotujemy przez 15 minut od czasu do czasu mieszając.

Gotowe… Smacznego!

Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie potrawy.

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.