Bardzo szybki przepis dzięki fasoli konserwowej i krojonym pomidorom z puszki. W niecałe 30 minut możemy ugotować rewelacyjną fasolkę po bretońsku z dodatkiem kiełbasy i boczku wędzonego.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4-6 osób
Trudność przygotowania: średnie
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 720g fasoli białej konserwowej wraz z zalewą (3 puszki)
- 500 g kiełbasy
- 250 g boczku wędzonego
- 3 ząbki czosnku
- 3 średnie cebule
- 800 g pomidorów krojonych (2 puszki)
- 200 ml passaty pomidorowej
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 3 łyżeczki majeranku
- szczypta pieprzu
1. Fasolę wlewamy wraz z zalewą do garnka, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy.
2. Na suchej patelni podsmażamy boczek i dodajemy do fasoli. Na tłuszczu po boczku smażymy kiełbasę pokrojoną w ćwiartki. Kroimy czosnek oraz cebulę na drobna kostkę i dodajemy do kiełbasy.
Smażymy wszystko kilka minut i dodajemy do garnka.
3. Teraz dodajemy pomidory z puszki oraz passatę pomidorową. Całość przyprawiamy pieprzem oraz majerankiem.
Gotujemy przez 15 minut od czasu do czasu mieszając.
Gotowe… Smacznego!
Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie potrawy.