Enchilada, enchiladas jedno z moich ulubionych dań kuchni meksykańskiej . Małe kukurydziane tortille zamieniam na na tortille pszenne które w połączeniu z mięsem wieprzowym, warzywami i mieszanką przypraw tworzą pyszną potrawę .Przedstawiam wam te tradycyjne meksykańskie danie w moim wykonaniu.
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 5 osób
Trudność przygotowania: średnie
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 5 tortilli
- 200 g sera cheddar
- 2 papryki(żółta i zielona)
- 1 pęczek szczypiorku
- 4 cebule
- 400 g pomidorów krojonych(puszka)
- 350 ml passaty pomidorowej
- 125 g kukurydzy
- 100 g fasoli czerwonej
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka kolendry (mielona)
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 4 łyżki oleju
1. Cebulę kroimy w grubą kostkę.
Czosnek drobno siekamy. Z papryczki chili pozbywamy się nasion i również drobno kroimy.
2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy 2/3 cebuli dodając po chwili połowę czosnku i chili.
Następnie dodajemy mięso oraz przyprawy i smażymy.
3. W garnku smażymy 1/3 cebuli z dodatkiem drugiej połowy czosnku i chili.
Gdy cebula się zarumieni wlewamy pomidory i gotujemy.
4. Kroimy paprykę w paski, kwadraciki lub słupki wg. uznania oraz szczypiorek. Dodajemy warzywa do garnka, podlewamy passatą i gotujemy do miękkości papryki.
5. Następnie przelewamy połowę zawartości garnka na patelnię. Dodajemy kukurydzę i fasolę mieszamy i farsz mamy gotowy.
Drugą połową sosu z garnka smarujemy naczynie żaroodporne i zostawiamy część na polanie tortilli.
6. Tortille smarujemy sosem posypujemy serem i nakładamy farsz. Zwijamy w rulon zawijając brzegi lekko dociskając.
7. Przekładamy do wcześniej wysmarowanego naczynia. Całość smarujemy z góry sosem i posypujemy serem.
Zapiekamy w piekarniku góra/dół przez 20 minut w temperaturze 190 °C .
Gotowe… Smacznego 🙂