Delikatna i krucha duszona wieprzowina z warzywami w pysznym sosie. Wieprzowina duszona świetnie sprawdzi się na obiad do ziemniaczków jak i do różnego rodzaju kasz.
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Ilość porcji: 3-4 osób
Trudność przygotowania: średnie
SKŁADNIKI:
- 1kg mięsa wieprzowego(szynka,łopatka)
- 4 pomidory
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 litra wody
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól
- pieprz
- olej
1. Na pateni rozgrzewamy olej i smażymy mięso pokrojone na większe kawałki (2x2cm). Usmażone mięso zdejmujemy z patelni.
2. Następnie na patelni po mięsie podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Po chwili dodajemy pokrojoną w paski paprykę.
Pomidory nacinamy na krzyż i zalewamy wrzątkiem. Po minucie obieramy ze skóry.
3. Do warzyw dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pomidory i smażymy przez chwilę. Teraz dokładamy mięso, posiekany czosnek i wsypujemy przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
4. Zalewamy wodą doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Przykrywamy i dusimy około 1 godziny do miękkości mięsa.
Pod koniec gotowania przypawaiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Gotowe… Smacznego 🙂
Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie wieprzowinę.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.