Wieprzowina duszona z warzywami

Delikatna i krucha duszona wieprzowina z warzywami w pysznym sosie. Wieprzowina duszona świetnie sprawdzi się na obiad do ziemniaczków jak i do różnego rodzaju kasz.

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Ilość porcji: 3-4 osób

Trudność przygotowania: średnie

SKŁADNIKI:

  • 1kg mięsa wieprzowego(szynka,łopatka)
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 litra wody
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej

1. Na pateni rozgrzewamy olej i smażymy mięso pokrojone na większe kawałki (2x2cm). Usmażone mięso zdejmujemy z patelni.

2. Następnie na patelni po mięsie podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Po chwili dodajemy pokrojoną w paski paprykę.

Pomidory nacinamy na krzyż i zalewamy wrzątkiem. Po minucie obieramy ze skóry.

3. Do warzyw dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pomidory i smażymy przez chwilę. Teraz dokładamy mięso, posiekany czosnek i wsypujemy przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

4. Zalewamy wodą doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Przykrywamy i dusimy około 1 godziny do miękkości mięsa.

Pod koniec gotowania przypawaiamy do smaku solą i pieprzem.

5. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Gotowe… Smacznego 🙂

Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie wieprzowinę.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...

Dodaj komentarz