Drożdżowe bułeczki z truskawkami i kruszonką. Bułeczki są puszyste, aromatyczne i doskonale nadają się na każdą okazję – od śniadania po podwieczorek.
Czas przygotowania: 2 godziny
Czas pieczenia: 17 minut / 180℃
Ilość porcji: 8 sztuk
Trudność przygotowania: średnie
SKŁADNIKI CIASTO:
- 360g mąki pszennej
- 15g drożdży świeżych
- 180ml mleka
- 70g cukru
- 60g masła
- 2 jajka (1 całe +1 zółtko)
SKŁADNIKI KRUSZONKA:
- 75g mąki pszennej
- 60g masła
- 85g cukru
- 16g cukru waniliowego
DODATKOWO:
- 500g truskawek
- 1 jajko +1,5 łyżki mleka do posmarowania
1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. W Rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy również rozczyn. Do drożdży dodajemy łyżkę cukru trochę mleka i mieszamy. Po rozpuszczeniu drożdży dodajemy 3 łyżki mąki, również mieszamy do połączenia składników. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. W tym czasie możemy przygotować sobie kruszonkę. Do mąki dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i zimne masło. Na początku siekamy nożem a później łączymy palcami i odstawiamy w chłodne miejsce.
3. Teraz oczyszczamy truskawki usuwając szypułki.
4. Po tym czasie rozczyn powinien już być gotowy. Tak więc kontynujemy robienie ciasta. Do misy od robota wsypujemy mąkę, cukier, jajka, mleko oraz wyrośniety rozczyn. Zakładamy hak na robot i mieszamy do połączenia składników. Pod koniec dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
5. Po upływie godziny ciasto dzielimy na osiem równych części. Ugniatając tworzymy kulki które układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykrywamy na 15-20 minut.
6. Po wyrośnięciu robimy w cieście zagłębienia używając do tego naoliwionego dna szklanki. W zagłębieniach układamy po cztery truskawki.
7. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem a górę posypujemy dużą ilością kruszonki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180℃ przez 17 minut. Po tym czasie nasze pyszne mięciutkie bułeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką są już gotowe. Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.