Domowy kebab XXL, bułka oraz sos

Kebab to jedno z dań typu fast food możemy go w prosty sposób zrobić sami.Dlatego zrobimy domowy kebab drobiowy, super upieczony a do tego zrobimy bułkę oraz sos.

Czas przygotowania:  2 godziny

Ilość porcji: 6 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 800 g mięsa z uda kurczaka
  • 700 g mięsa z piersi kurczaka
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka kolendry
  • pół łyżeczki chili
  • pół łyżeczki imbiru
  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 zielony ogórek
  • 400 g jogurtu typu greckiego
  • 2 łyżki oliwy
  • pół pęczka koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu

1. Oczyszczone i wypłukane mięso musimy zamarynować.

MARYNATA SKŁAD:

– 4 łyżki oleju
– 1 łyżka soli
– 1 łyżka ostrej papryki
– 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
– 1 łyżeczka czosnku granulowanego
– 1 łyżka kolendry
– pół łyżeczki chili
– pół łyżeczki imbiru

Całość dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.

2. Przygotowanie sosu.

Ogórka ścieramy na tarce solimy i odstawiamy na 10 minut tak żeby puścił nam wodę.

Następnie odcedzamy miąższ i dodajemy do niego jogurt, 2 łyżki oliwy z oliwek, czosnek i koperek całość mieszamy doprawiając do smaku solą oraz pieprzem.

3. Mięso mamy już zamarynowane, przyszedł czas na stworzenie stojaka na kebab.

Ja użyje w tym celu dwóch połówek cebuli, patyków do szaszłyków i foli aluminiowej ale można tak samo wykorzystać stalowy stojak na ręcznik kuchenny-ułatwi nam pracę;)

4. Mięso nabijamy na patyki jedno na drugie a całość owijamy folią aluminiową.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 30 minut.
Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy przez kolejne 20-25 minut ale już w temperaturze 220°C.

5. Przyszedł czas na zrobienie ciasta na pieczywo.

Do miski wlewamy ciepłą wodę, drożdże, 2 łyżeczki soli i dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy mąkę, 2 łyżki oleju i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Przykrywamy miskę ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.

6. Po tym czasie wyciągamy nasze ciasto i wyrabiamy na blacie posypanym mąką placek o średnicy 32 cm.

Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 250°C przez 8 minut.

7. Wyciągamy kebab z piekarnika i kroimy mięso równo z każdej strony.

8. Pieczywo wyciągamy z piekarnika i od razu smarujemy od góry całą powierzchnię olejem.
Kroimy na 4 równe części.

cof

9. Pozostało nałożenie mięsa, sosu oraz dowolnych ulubionych dodatków 🙂

Gotowe… Smacznego!!!

Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy.

Please wait...

Dodaj komentarz