Przepis na smaczne ciasto biszkoptowe z kremem śmietanowym, galaretką i truskawkami.
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 4-6 osób / blaszka 30×20 cm
Trudność przygotowania: średnie
Cena: przystępna
SKŁADNIKI BISZKOPT:
- 4 jajka
- 110g mąki tortowej
- 60g cukru
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
SKŁADNIKI KREM:
- 400ml śmietanki 30%
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 70ml wrzątku
SKŁADNIKI GALARETKA:
- 900ml wrzątku
- 2 galaretki truskawkowe
DODATKOWO:
- 800g truskawek
1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od wymieszania galaretek z wrzątkiem i odstawienia do wystygnięcia.
Teraz robię biszkopt. Z jajek wyjętych wcześniej z lodówki oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Po 2-3 minutach dodajemy stopniowo cukier. Na koniec dodajemy żółtka i olej jeszcze chwilę miksując.
2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy za pomocą szpatułki. Delikatnie mieszamy do momentu połączenia składników.
3. Masę przekładamy do formy(30x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170° C z grzałką góra i dół (do suchego patyczka).
Biszkopt po wystudzeniu przekładamy na drugą stronę, spodem do góry w formie.
4. Teraz musimy przygotować żelatynę. Rozpuszczamy ją we wrzątku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem, pod koniec wlewamy żelatynę i mieszamy do połączenia składników. Krem wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Wstawiamy na 15 minut do lodówki.
5. Po tym czasie na krem kładziemy umyte, pokrojone truskawki. Całość zalewamy wystudzoną gęstą galaretką.
Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki(około 2-3h).
Gotowe… Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook oraz YouTube.