Site icon

Ciasto z truskawkami i galaretką

Przepis na smaczne ciasto biszkoptowe z kremem śmietanowym, galaretką i truskawkami.

Czas przygotowania: 1 godzina

Ilość porcji: 4-6 osób / blaszka 30×20 cm

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI BISZKOPT:

  • 4 jajka
  • 110g mąki tortowej
  • 60g cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

SKŁADNIKI KREM:

  • 400ml śmietanki 30%
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 70ml wrzątku

SKŁADNIKI GALARETKA:

  • 900ml wrzątku
  • 2 galaretki truskawkowe

DODATKOWO:

  • 800g truskawek

1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od wymieszania galaretek z wrzątkiem i odstawienia do wystygnięcia.

Teraz robię biszkopt. Z jajek wyjętych wcześniej z lodówki oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Po 2-3 minutach dodajemy stopniowo cukier. Na koniec dodajemy żółtka i olej jeszcze chwilę miksując.

2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy za pomocą szpatułki. Delikatnie mieszamy do momentu połączenia składników.

3. Masę przekładamy do formy(30x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170° C z grzałką góra i dół (do suchego patyczka).

Biszkopt po wystudzeniu przekładamy na drugą stronę, spodem do góry w formie.

4. Teraz musimy przygotować żelatynę. Rozpuszczamy ją we wrzątku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem, pod koniec wlewamy żelatynę i mieszamy do połączenia składników. Krem wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Wstawiamy na 15 minut do lodówki.

5. Po tym czasie na krem kładziemy umyte, pokrojone truskawki. Całość zalewamy wystudzoną gęstą galaretką.

Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki(około 2-3h).

Gotowe… Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook oraz YouTube.

Exit mobile version