Tradycyjne ciasto z rabarbarem i kruszonką. Szybkie i proste do przygotowania. Idealnie do popołudniowej kawy.
Czas przygotowania: 1.2 godziny
Ilość porcji: >6 osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępna
SKŁADNIKI CIASTO:
- 300 g jogurtu naturalnego
- 4 jajka
- 400 g mąki pszennej
- 270 g cukru
- 270 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
- 600 g rabarbaru
SKŁADNIKI KRUSZONKA:
- 30 g masła
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1.5 łyżki cukru

1. Wszystkie składniki na ciasto (oprócz rabarbaru) umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy.

2. Blachę (35cm x 25cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ja wspomagam się spinaczami żeby papier się nie przesuwał. Następnie wylewamy ciasto.

3. Rabarbar myjemy i osuszamy. Kroimy na małe kawałki (około 2 cm ) i układamy na wylane ciasto.

4. Składniki na kruszonkę dodajemy do miseczki. Palcami wyrabiamy do momentu uzyskania małych grudek. Posypujemy równomiernie po cieście.

5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra/dół w temperaturze 180 ° C przez 55 minut. Oczywiście bez spinaczy:)
Gotowe… Smacznego!!!