Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Tradycyjne ciasto z rabarbarem i kruszonką. Szybkie i proste do przygotowania. Idealnie do popołudniowej kawy.

Czas przygotowania:   1.2 godziny

Ilość porcji: >6 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępna

SKŁADNIKI CIASTO:

  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 400 g mąki pszennej
  • 270 g cukru
  • 270 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
  • 600 g rabarbaru

SKŁADNIKI KRUSZONKA:

  • 30 g masła
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1.5 łyżki cukru

1. Wszystkie składniki na ciasto (oprócz rabarbaru) umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy.

2. Blachę (35cm x 25cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ja wspomagam się spinaczami żeby papier się nie przesuwał. Następnie wylewamy ciasto.

3. Rabarbar myjemy i osuszamy. Kroimy na małe kawałki (około 2 cm ) i układamy na wylane ciasto.

4. Składniki na kruszonkę dodajemy do miseczki. Palcami wyrabiamy do momentu uzyskania małych grudek. Posypujemy równomiernie po cieście.

5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra/dół w temperaturze 180 ° C przez 55 minut. Oczywiście bez spinaczy:)

Gotowe… Smacznego!!!

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.