Przedstawiam wam przepis na bardzo łatwe ciasto z gruszkami. Ciasto bardzo wilgotne, delikatne w smaku i ekspresowe do przygotowania. Idealne na lekki i szybki deser.
Czas przygotowania: 80 minut
Ilość porcji: 2-4 osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępna
SKŁADNIKI TORTOWNICA ŚR. 26 CM:
- 600 g gruszek
- 300 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
- 4 jajka (rozm. L)
- 150 g cukru
- 190 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
- 4,5 łyżki śmietany 18%
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
1. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do naczynia przekładamy margarynę lub masło w temperaturze pokojowej, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo jajka i dalej miksujemy do połączenia się składników.
2. Mąkę mieszamy z cukrem waniliowym proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy stopniowo do masy i mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy.
3. Gruszki obieramy ze skóry, kroimy na pół wyciągamy gniazdo z nasionami i kroimy w paski. Gotową masę przelewamy do tortownicy a na wierzch wciskamy pokrojone plastry gruszek. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra-dół w temperaturze 180°C przez 1 godzinę
4. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe….. Smacznego;)
Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie ciasta