Ciasto z gruszkami

Przedstawiam wam przepis na bardzo łatwe ciasto z gruszkami. Ciasto bardzo wilgotne, delikatne w smaku i ekspresowe do przygotowania. Idealne na lekki i szybki deser.

Czas przygotowania:  80 minut

Ilość porcji: 2-4 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępna

SKŁADNIKI TORTOWNICA ŚR. 26 CM:

  • 600 g gruszek
  • 300 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
  • 4 jajka (rozm. L)
  • 150 g cukru
  • 190 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
  • 4,5 łyżki śmietany 18%
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

1. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do naczynia przekładamy margarynę lub masło w temperaturze pokojowej, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo jajka i dalej miksujemy do połączenia się składników.

2. Mąkę mieszamy z cukrem waniliowym proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy stopniowo do masy i mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy.

3. Gruszki obieramy ze skóry, kroimy na pół wyciągamy gniazdo z nasionami i kroimy w paski. Gotową masę przelewamy do tortownicy a na wierzch wciskamy pokrojone plastry gruszek. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra-dół w temperaturze 180°C przez 1 godzinę

4. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Gotowe….. Smacznego;)

Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie ciasta

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.