Malinowa chmurka to pyszne ciasto, na które składa się połączenie kruchego spodu, bezy, malin, galaretki i kremu.
Czas przygotowania: 2.5 godziny
Ilość porcji: >6 osób
Trudność przygotowania: średnie
Cena: przystępna
SKŁADNIKI KRUCHE CIASTO:
- 200 g mąki tortowej (1,5 szklanki)
- 100 g masła lub margaryny
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
SKŁADNIKI BEZA:
- 5 białek
- 220 g cukru (1 szklanka)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- szczypta soli
SKŁADNIKI GALARETKA:
- 500 g malin
- 225 g galaretki malinowej (3 opak.)
- 875 ml wody (3,5 szklanki)
SKŁADNIKI KREM:
- 250 g serka mascarpone
- 650 ml śmietanki 30%
- 130 g cukru pudru (3/4 szklanki)
- 1,5 łyżki żelatyny
- 125 ml wody
1. Blachę (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na kruche ciasto łączymy i ugniatamy na jednolitą masę. Wykładamy równomiernie na dno blachy i pieczemy w rozgrzanym do 180 ° C piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy spód z blachy i studzimy.
2. Jeszcze raz wykładamy blachę papierem i robimy bezę. Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną oraz ocet. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy masę równo na blachę i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra/dół w temperaturze 140 ° C przez 1,5 godziny. Po tym czasie zostawimy jeszcze bezę w piekarniku przez kilkanaście minut. Następnie wyciągamy z blachy i studzimy.
3. Na dno blachy wkładamy ostudzone kruche ciasto. Rozpuszczamy galaretkę w gorącej wodzie i zostawiamy do wystygnięcia. Jak wystygnie to dodajemy owoce a gdy zacznie lekko stężeć to wylewamy na kruche ciasto i rozprowadzamy. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
4. Przygotowanie kremu zaczynamy od zagotowania wody. Żelatynę rozprowadzamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia.
5. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier oraz mascarpone. Na koniec przelewamy wystudzoną żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy.
6. Krem rozprowadzamy równo na galaretce a następnie kładziemy na górę naszą bezę. Wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Gotowe… Smacznego!!!