Ciasto Malinowa Chmurka

Malinowa chmurka to pyszne ciasto, na które składa się połączenie kruchego spodu, bezy, malin, galaretki i kremu.

Czas przygotowania:   2.5 godziny

Ilość porcji: >6 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI KRUCHE CIASTO:

  • 200 g mąki tortowej (1,5 szklanki)
  • 100 g masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)

SKŁADNIKI BEZA:

  • 5 białek
  • 220 g cukru (1 szklanka)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • szczypta soli

SKŁADNIKI GALARETKA:

  • 500 g malin
  • 225 g galaretki malinowej (3 opak.)
  • 875 ml wody (3,5 szklanki)

SKŁADNIKI KREM:

  • 250 g serka mascarpone
  • 650 ml śmietanki 30%
  • 130 g cukru pudru (3/4 szklanki)
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 125 ml wody

1. Blachę (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki na kruche ciasto łączymy i ugniatamy na jednolitą masę. Wykładamy równomiernie na dno blachy i pieczemy w rozgrzanym do 180 ° C piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy spód z blachy i studzimy.

2. Jeszcze raz wykładamy blachę papierem i robimy bezę. Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną oraz ocet. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy masę równo na blachę i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra/dół w temperaturze 140 ° C przez 1,5 godziny. Po tym czasie zostawimy jeszcze bezę w piekarniku przez kilkanaście minut. Następnie wyciągamy z blachy i studzimy.

3. Na dno blachy wkładamy ostudzone kruche ciasto. Rozpuszczamy galaretkę w gorącej wodzie i zostawiamy do wystygnięcia. Jak wystygnie to dodajemy owoce a gdy zacznie lekko stężeć to wylewamy na kruche ciasto i rozprowadzamy. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

4. Przygotowanie kremu zaczynamy od zagotowania wody. Żelatynę rozprowadzamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia.

5. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier oraz mascarpone. Na koniec przelewamy wystudzoną żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy.

6. Krem rozprowadzamy równo na galaretce a następnie kładziemy na górę naszą bezę. Wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.

Gotowe… Smacznego!!!

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.