Przepis na szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami. Ciasto jogurtowe jest wilgotne, puszyste i bardzo proste.
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Ilość porcji: 4-6 osób
Trudność przygotowania: łatwe
SKŁADNIKI:
- 300g truskawek
- 500g mąki pszennej
- 300g jogurtu naturalnego
- 8 jajek
- 220g cukru
- 250ml oleju
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
1.Truskawki oczyszczamy z szypułek myjemy i osuszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na wysokich obrotach robota na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka i olej. Na końcu dodajemy jogurt i mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie łączymy w jednolitą masę.
3. Formę 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto a na wierzch układamy truskawki.
4. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (góra/dół) do temperatury 180 °C przez 40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu uchylamy minimalnie drzwi piekarnika. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe…. Smacznego;)
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.