Ciasto jogurtowe z truskawkami

Przepis na szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami. Ciasto jogurtowe jest wilgotne, puszyste i bardzo proste.

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Ilość porcji: 4-6 osób

Trudność przygotowania: łatwe

SKŁADNIKI:

  • 300g truskawek
  • 500g mąki pszennej
  • 300g jogurtu naturalnego
  • 8 jajek
  • 220g cukru
  • 250ml oleju
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia

1.Truskawki oczyszczamy z szypułek myjemy i osuszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na wysokich obrotach robota na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka i olej. Na końcu dodajemy jogurt i mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie łączymy w jednolitą masę.

3. Formę 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto a na wierzch układamy truskawki.

4. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (góra/dół) do temperatury 180 °C  przez 40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu uchylamy minimalnie drzwi piekarnika. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Gotowe…. Smacznego;)

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...

Dodaj komentarz