Puszyste ciasto bananowe – bananowiec. Przepis na pyszne ciasto bananowe które zawsze wychodzi i zasmakuje każdemu. Całość pokryta słodką polewą czekoladową.
Czas przygotowania: 1.5 godziny
Ilość porcji: >6 osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: tanie
SKŁADNIKI:
- 260 g mąki ( 2 szklanki)
- 140 g margaryny
- 170 g cukru ( ok 3/4 szklanki )
- 2 jajka
- 4 banany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g cukru pudru (1 szklanka)
- 1.5 łyżeczki cukru waniliowego
1. Spód tortownicy (średnica 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia a boki natłuszczamy margaryną.
2. W misce ucieramy margarynę z cukrem. Dodajemy jajka, cukier waniliowy i ucieramy na jednolitą gładką masę.
3. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do utartej wcześniej masy.
4. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z resztą składników.
5. Wyrobione ciasto przelewamy do formy. Pieczemy w piekarniku ustawionym na funkcje góra/dół w temperaturze 180 ° C przez 50 minut lub do suchego patyczka. Po zakończeniu pieczenia nie wyciągamy z piekarnika tylko uchylamy drzwi.
6. Ostudzone ciasto polewamy polewą czekoladową. Jak zrobić polewę znajdziecie tutaj: https://karolgotuje.pl/polewa-czekoladowa/
Gotowe… Smaczengo!!!