Ciasto bananowe

Puszyste ciasto bananowe – bananowiec. Przepis na pyszne ciasto bananowe które zawsze wychodzi i zasmakuje każdemu. Całość pokryta słodką polewą czekoladową.

Czas przygotowania:  1.5 godziny

Ilość porcji: >6 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: tanie

SKŁADNIKI:

  • 260 g mąki ( 2 szklanki)
  • 140 g margaryny
  • 170 g cukru ( ok 3/4 szklanki )
  • 2 jajka
  • 4 banany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g cukru pudru (1 szklanka)
  • 1.5 łyżeczki cukru waniliowego

1. Spód tortownicy (średnica 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia a boki natłuszczamy margaryną.

2. W misce ucieramy margarynę z cukrem. Dodajemy jajka, cukier waniliowy i ucieramy na jednolitą gładką masę.

3. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do utartej wcześniej masy.

4. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z resztą składników.

5. Wyrobione ciasto przelewamy do formy. Pieczemy w piekarniku ustawionym na funkcje góra/dół w temperaturze 180 ° C przez 50 minut lub do suchego patyczka. Po zakończeniu pieczenia nie wyciągamy z piekarnika tylko uchylamy drzwi.

6. Ostudzone ciasto polewamy polewą czekoladową. Jak zrobić polewę znajdziecie tutaj: https://karolgotuje.pl/polewa-czekoladowa/

Gotowe… Smaczengo!!!

Please wait...

Dodaj komentarz