Chłopski garnek

Chłopski garnek – przepyszny, rozgrzewający jednogarnkowy obiad idealny na każdą okazję.

Czas przygotowania :  1.5 godziny

Ilość porcji: 2-4 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 250g boczku wędzonego
  • 500g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 4 duże ziemniaki
  • 1/2 główki malej kapusty
  • 1 papryczka chili
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 litr wody
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki soli

  1. Do rozgrzanego garnka wrzucamy pokrojony w paski boczek i go smażymy żeby się zarumienił. Następnie dodajemy pokrojoną na kawałki łopatkę oraz przyprawy. Mieszamy i smażymy pod przykryciem.

2. Teraz kroimy po kolei warzywa i dodajemy do garnka. Cebulę w piórka, kapustę szatkujemy, ziemniaki w kostkę, paprykę w kostkę, pieczarki na pół lub na cztery części. Z papryczki chili pozbywamy się nasion i kroimy w paski. Całość zalewamy wodą i gotujemy chwilę pod przykryciem.

3. Po chwili dodajemy koncentrat oraz sól. Przykrywamy, zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy przez 1 godzinę.

4. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i przyprawami według uznania.

Gotowe… Smacznego!!!!

Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie chłopskiego garnka.

Please wait...

Dodaj komentarz