Chłopski garnek – przepyszny, rozgrzewający jednogarnkowy obiad idealny na każdą okazję.
Czas przygotowania : 1.5 godziny
Ilość porcji: 2-4 osób
Trudność przygotowania: średnie
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 250g boczku wędzonego
- 500g pieczarek
- 2 cebule
- 2 papryki
- 4 duże ziemniaki
- 1/2 główki malej kapusty
- 1 papryczka chili
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 litr wody
- 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- Do rozgrzanego garnka wrzucamy pokrojony w paski boczek i go smażymy żeby się zarumienił. Następnie dodajemy pokrojoną na kawałki łopatkę oraz przyprawy. Mieszamy i smażymy pod przykryciem.
2. Teraz kroimy po kolei warzywa i dodajemy do garnka. Cebulę w piórka, kapustę szatkujemy, ziemniaki w kostkę, paprykę w kostkę, pieczarki na pół lub na cztery części. Z papryczki chili pozbywamy się nasion i kroimy w paski. Całość zalewamy wodą i gotujemy chwilę pod przykryciem.
3. Po chwili dodajemy koncentrat oraz sól. Przykrywamy, zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy przez 1 godzinę.
4. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i przyprawami według uznania.
Gotowe… Smacznego!!!!
Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie chłopskiego garnka.