Chłopski garnek z kapustą kiszoną warzywami i kiełbasą to smaczne i proste danie jednogarnkowe.
Czas przygotowania: 1.5 godziny
Ilość porcji: 3-5 osób
Trudność przygotowania: średnie
SKŁADNIKI:
- 800g kapusty kiszonej
- 500g kiełbasy podwawelskiej
- 800g ziemniaków
- 1 papryka zielona
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1l bulionu warzywnego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- szczypta kminku
- sól
1. W garnku rozgrzewamy olej. Smażamy cebulę pokrojoną w piórka i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Po chwili dodajemy kiełbasę pokrojoną w półksiężyce. Smażymy żeby kiełbasa się zarumieniła.
2. Teraz wrzucamy do garnka papryki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Wsypujemy wszystkie przyprawy i smażymy parę minut.
Następnie siekamy wypłukaną kapustę i dodajemy do garnka.
3. Całość zalewamy bulionem warzywnym wymieszanym z koncentratem. Gotujemy na małym ogniu przez 35-40 minut do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku solą.
Gotowe… Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.