Chleb pszenny

Ulubiony przepis na chleb pszenny ze świeżych drożdży, który zawsze się udaje. Chleb pięknie wyrasta, ma chrupiącą skórkę i można go jeść od razu po upieczeniu.

Czas przygotowania: 1.5 godziny

Pieczenie: 50 minut

Ilość porcji: 6 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: tanie

SKŁADNIKI:

  • 800g mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 500ml ciepłej wody

1. Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę i rozpuszczamy drożdże,cukier i sól.

2. Przesiewamy mąkę, wlewamy olej i dokładnie mieszamy.

3. Miskę szczelnie owijamy folią i odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

4. Po tym czasie wyciągamy ciasto na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiamy tak żeby przestało się kleić do rąk.

5. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 °C ustawiony na góra/dół i wkładamy blachę /naczynie żaroodporne żeby się nagrzało.
Ja używam naczynia o pojemności 5 litrów. Do nagrzanego naczynia przekładamy ciasto przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy pod przykryciem 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze przez 20 minut.

6. Po upieczeniu przekładamy chleb na ruszt. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia.

Gotowe… Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook oraz YouTube.

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.