Cebularz lubelski to kulinarna wizytówka regionu Lubelszczyzny, wpisana na listę produktów tradycyjnych. Te chrupiące placki z drożdżowego ciasta, obłożone słodką cebulą i makiem są świetnym dodatkiem do zup, sałatek, a nawet samodzielną przekąską. W moim przepisie pokażę Wam, jak łatwo przygotować domowe cebularze – idealnie miękkie w środku i złociste na zewnątrz.
Czas przygotowania: 10 godzin (farsz)
Pieczenie: 20 minut
Ilość porcji: 8-10 szt
Trudność przygotowania: łatwe
SKŁADNIKI NA CIASTO (8-10 SZT):
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 4–5 dużych cebul
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki niebieskiego maku
- sól
- pieprz

1. Przygotowujemy farsz najlepiej dzień wcześniej. Cebule obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty, po czym odcedzamy. Przekładamy do miski lub dużego słoika, dodajemy mak, olej oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na minimum 10 godzin aby smaki się przegryzły.

2. W miseczce rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Odstawiamy na 10–15 minut do spienienia.

3. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajko, olej i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, powinno być gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.

4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8–10 części. Formujemy z nich kulki, które rozpłaszczamy na placek o średnicy około 10–12 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

5.Na środku każdego placka układamy łyżkę farszu z cebuli i maku, lekko dociskając. Brzegi pozostawiamy wolne. Każdy placek smarujemy po brzegach roztrzepanym jajkiem przy pomocy pędzelka. Odstawiamy na 25 minut do lekkiego podrośnięcia.

6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200°C (góra-dół) przez około 15–18 minut, aż brzegi się zarumienią. Każdy gotowy cebularz lubelski studzimy na kratce. Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.