Cebularz lubelski

Cebularz to pszenny placek pokryty cebulą z makiem. Wywodzący się z kuchni żydowskiej, jest najbardziej znanym produktem tradycyjnym dla województwa lubelskiego.

Pierwszy raz z cebularzem spotkałem się na Mazowszu ponad 20 lat temu w szkole podstawowej była to jedna z niewielu jak na tamte czasy przekąska w sklepiku szkolnym;)
Uwielbiana i chętnie kupowana. To nic że śmierdziało z buzi nikt na to wtedy nie zwracał uwagi. Później przyszedł czas różnych zmian i już z cebularzem się nie spotkałem- do dziś:)

Czas przygotowania:  10 godzin

Pieczenie: 20 minut

Ilość porcji: 6 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: tanie

SKŁADNIKI:

  • 4 duże cebule ok 400 g
  • 1 łyżka maku
  • 2 łyżki oleju
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 60 g masła
  • 220 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka wody

1. Przygotowanie farszu zaczynamy 10 godzin przed robieniem placków.

Cebulę kroimy. Gotujemy przez 2 minuty i odcedzamy.
W litrowym słoiku mieszamy cebulę , mak , 2 łyżki oleju i 1.5 łyżeczki soli i odstawiamy do wystygnięcia.
Po tym czasie wkładamy do lodówki na wspomniane wyżej 10 godzin.

2. Przygotowanie ciasta zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży 1 łyżki cukru i połowy mleka.
Następnie odstawiamy żeby rozczyn zaczął pracować.

W drugiej połowie mleka rozpuszczamy masło.

3. W misce mieszamy składniki. Mąkę z solą, rozczyn, 1 roztrzepane jajko oraz masło.

Tak wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny żeby wyrosło.

4. Ciasto przekładamy na stolnicę przesypaną mąką i ugniatamy.
Dzielimy na 12 równych części.

Wałkujemy placuszki o średnicy od 10-15 cm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

5. Na środek każdego placka przekładamy farsz a boki smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżeczki wody.

Zostawiamy na 40 minut żeby ciasto jeszcze wyrosło.

6. Cebularze pieczemy w piekarniku ustawionym na temperaturę 200°C góra/dół przez 20 minut.

Gotowe..
Smacznego!

Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy.

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.