Cebularz lubelski to pszenny placek pokryty cebulą z makiem. Wywodzący się z kuchni żydowskiej, jest najbardziej znanym produktem tradycyjnym dla województwa lubelskiego.
Pierwszy raz z cebularzem spotkałem się na Mazowszu ponad 20 lat temu w szkole podstawowej była to jedna z niewielu jak na tamte czasy przekąska w sklepiku szkolnym;)
Uwielbiana i chętnie kupowana. To nic że śmierdziało z buzi nikt na to wtedy nie zwracał uwagi. Później przyszedł czas różnych zmian i już z cebularzem się nie spotkałem- do dziś:)
Czas przygotowania: 10 godzin
Pieczenie: 20 minut
Ilość porcji: 6 osób
Trudność przygotowania: łatwe
SKŁADNIKI:
- 4 duże cebule ok 400 g
- 1 łyżka maku
- 2 łyżki oleju
- 1.5 łyżeczki soli
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 60 g masła
- 220 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka wody
1. Przygotowanie farszu zaczynamy 10 godzin przed robieniem placków.
Cebulę kroimy. Gotujemy przez 2 minuty i odcedzamy.
W litrowym słoiku mieszamy cebulę , mak , 2 łyżki oleju i 1.5 łyżeczki soli i odstawiamy do wystygnięcia.
Po tym czasie wkładamy do lodówki na wspomniane wyżej 10 godzin.
2. Przygotowanie ciasta zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży 1 łyżki cukru i połowy mleka.
Następnie odstawiamy żeby rozczyn zaczął pracować.
W drugiej połowie mleka rozpuszczamy masło.
3. W misce mieszamy składniki. Mąkę z solą, rozczyn, 1 roztrzepane jajko oraz masło.
Tak wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny żeby wyrosło.
4. Ciasto przekładamy na stolnicę przesypaną mąką i ugniatamy.
Dzielimy na 12 równych części.
Wałkujemy placuszki o średnicy od 10-15 cm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Na środek każdego placka przekładamy farsz a boki smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżeczki wody.
Zostawiamy na 40 minut żeby ciasto jeszcze wyrosło.
6. Cebularze pieczemy w piekarniku ustawionym na temperaturę 200°C góra/dół przez 20 minut.
Gotowe… Smacznego 🙂
Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie cebularzy.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.