Cebularz lubelski

Gotowy cebularz lubelski leżący na desce z makiem i cebulą

Cebularz lubelski to kulinarna wizytówka regionu Lubelszczyzny, wpisana na listę produktów tradycyjnych. Te chrupiące placki z drożdżowego ciasta, obłożone słodką cebulą i makiem są świetnym dodatkiem do zup, sałatek, a nawet samodzielną przekąską. W moim przepisie pokażę Wam, jak łatwo przygotować domowe cebularze – idealnie miękkie w środku i złociste na zewnątrz.

Czas przygotowania:  10 godzin (farsz)

Pieczenie: 20 minut

Ilość porcji: 8-10 szt

Trudność przygotowania: łatwe

SKŁADNIKI NA CIASTO (8-10 SZT):

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 4–5 dużych cebul
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki niebieskiego maku
  • sól
  • pieprz
Słoik z przygotowanym farszem cebulowym z makiem na cebularz lubelski.  Na tle kuchennego blatu z deską i akcesoriami

1. Przygotowujemy farsz najlepiej dzień wcześniej. Cebule obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty, po czym odcedzamy. Przekładamy do miski lub dużego słoika, dodajemy mak, olej oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na minimum 10 godzin aby smaki się przegryzły.

Szklana miska z zaczynem drożdżowym do ciasta na cebularze lubelskie

2. W miseczce rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Odstawiamy na 10–15 minut do spienienia.

Stalowa miska z wyrobionym ciastem drożdżowym na cebularze

3. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajko, olej i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, powinno być gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.

Podzielone na kawałki wyrośnięte ciasto na cebularze na oprószonej mąką stolnicy

4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8–10 części. Formujemy z nich kulki, które rozpłaszczamy na placek o średnicy około 10–12 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Cebularze przed pieczeniem ułożone na blasze z farszem cebulowo-makowym

5.Na środku każdego placka układamy łyżkę farszu z cebuli i maku, lekko dociskając. Brzegi pozostawiamy wolne. Każdy placek smarujemy po brzegach roztrzepanym jajkiem przy pomocy pędzelka. Odstawiamy na 25 minut do lekkiego podrośnięcia.

Cebularz lubelski w towarzysttwie innych wypiekany w piekarniku

6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200°C (góra-dół) przez około 15–18 minut, aż brzegi się zarumienią. Każdy gotowy cebularz lubelski studzimy na kratce. Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...

Dodaj komentarz