Bułki do hamburgerów

Najlepszy przepis na bułki do burgerów. Klasyczna amerykańska bułka z sezamem która jest bardzo prosta do przygotowania.

Czas przygotowania:  50 minut

Ilość porcji: 5 sztuk

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: tanie

SKŁADNIKI:

  • 560 g mąki pszennej
  • 150 ml cieplej wody
  • 150 ml letniego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki  soli
  • 6 łyżek oleju
  • 1 jajko
  • ziarna sezamu do posypania bułek

1. Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę(nie gorącą) i letnie mleko. Rozpuszczamy drożdże i cukier mieszając. Dodajemy cukier, olej, sól i wyrabiamy jednolite ciasto.

2. Następnie przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy na 30 minut.

3. Na posypanej mąką stolnicy dzielimy ciasto na 5 części i formujemy kulki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Przykrywamy ścierką i czekamy 10 minut. Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu.

4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 °C ustawiony na góra/dół i wkładamy naszą blachę .

Pieczemy przez 25 minut. Po upieczeniu bułki od razu wyciągamy z piekarnika.

Gotowe… Smacznego!!!

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.