Szybkie bułki bez dodatku drożdży są mięciutkie i bardzo pyszne. Przepis ze składników które zawsze mamy w domu.
Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji: 4 sztuk
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: tanie
SKŁADNIKI:
- 350 g mąki pszennej
- 60 ml oleju
- 180 ml mleka
- 1 jajko
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, proszek do pieczenia i mieszamy. W drugiej misce mieszamy jajko z olejem i mlekiem. Wszystko łączymy i wyrabiamy ciasto.
2. Na posypanej mąką stolnicy/blacie dzielimy ciasto na 4 części i formujemy kulki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Tępą stroną noża robimy krzyż na bułkach.
3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 °C ustawiony na góra/dół i wkładamy naszą blachę .
Pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu bułki od razu wyciągamy z piekarnika.
Gotowe… Smacznego!!!