Bułki bez drożdży

Szybkie bułki bez dodatku drożdży są mięciutkie i bardzo pyszne. Przepis ze składników które zawsze mamy w domu.

Czas przygotowania:  50 minut

Ilość porcji: 4 sztuk

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: tanie

SKŁADNIKI:

  • 350 g mąki pszennej
  • 60 ml oleju
  • 180 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, proszek do pieczenia i mieszamy. W drugiej misce mieszamy jajko z olejem i mlekiem. Wszystko łączymy i wyrabiamy ciasto.

2. Na posypanej mąką stolnicy/blacie dzielimy ciasto na 4 części i formujemy kulki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Tępą stroną noża robimy krzyż na bułkach.

3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 °C ustawiony na góra/dół i wkładamy naszą blachę .

Pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu bułki od razu wyciągamy z piekarnika.

Gotowe… Smacznego!!!

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.